Як страхуються від примх природи у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як страхуються від примх природи у світі

427
У цей час у світі не існує єдиного "рецепту", яким повинно бути страхування майна від стихійних лих - обов'язковим чи добровільним. Але незалежно від цього, виплати страхових компаній після природних катастроф у розвинених країнах становлять десятки мільярдів доларів.
Втрати від одного із найбільш руйнівних ураганів в історії США - "Катріни" в 2005 році - склали 81,2 мільярди доларів. Сумарні виплати страхових компаній перевищили тоді 68,5 мільярда. Дана цифра є найбільшим страховим відшкодуванням в історії.
Одна з основних причин того, що американські страховики відшкодували більше 3/4 всіх збитків, завданих стихією, полягає в тому, що ще в 1968 році в США була прийнята Національна програма страхування від повеней. Вона зробила обов'язковим страхування власної нерухомості для жителів районів, що перебувають у зоні можливих повеней. Америка - далеко не єдина країна, де в наказовому порядку змушують страхуватися від "сюрпризів", які готує людям природа.
Строгості Старого світу
У Франції, Іспанії, Швейцарії і Румунії страхування від стихійних лих є обов'язковим для всіх жителів, незалежно від району проживання. Крім того, у цих країнах держава сама встановлює мінімальний рівень страхових тарифів по даному виді страхування. Наприклад, у Румунії мінімальна вартість поліса становить 20 євро на рік. При цьому сума страхового відшкодування буде близько 20 тисяч євро. Ефективність обов'язкового страхування оцінили жителі Франції і Швейцарії ще в 1999 році, коли на ці країни обрушився найсильніший ураган "Лотар". Сума страхових виплат склала тоді більше 6,3 мільярда доларів.
Незважаючи на вдалий досвід цих країн, більшість європейських держав воліє залишати своїм громадянам право вибору - страхувати свою власність від стихійних лих чи ні.
Свобода вибору
Приміром, у Німеччині страхування майна від стихійних лих є добровільним. Тарифи встановлюють самі страхові компанії виходячи з попередньої статистики щодо збитків, завданих стихією в цьому районі. Втім свобода вибору зовсім не заважає бюргерам активно страхувати своє майно від примх природи. Про це можна судити з розміру страхових виплат німецьких компаній після шторму "Кирило", що пронісся над Європою на початку 2007 року. Так, сумарні виплати німецьких страховиків перевищили 6 мільярдів доларів.
Схожа ситуація й у сусідній Польщі. Будь-який охочий може купити собі страховий поліс від втрати, завданої його майну в результаті стихійних лих (найбільш "популярною" примхою природи в Польщі є повінь). При цьому польські страховики не приховують, що ніяких єдиних тарифів на цей вид страхування в межах Польщі не існує. У кожному конкретному випадку розмір страхових платежів визначає співробітник страхової компанії.
"Оскільки для майна, що перебуває в зоні підвищеного ризику, імовірність настання страхового випадку і середній розмір збитку значно вищі, то й тарифи там звичайно встановлюються підвищені. Розмір тарифу визначає вповноважений представник страховика - андеррайтер, що може встановити відповідність тарифних ставок конкретним страховим ризикам", - пояснює голова правління СК "Альфа-страхування" Яцек Мейзер.
Такий підхід до страхування майна не перешкодив польським страховикам відшкодувати близько 800 мільйонів доларів збитку, отриманого в результаті повеней за 2006-2007 роки.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас