"Укртатнафта". "Ганебний мир" Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртатнафта". "Ганебний мир" Тимошенко

Енергетика
594
В української сторони з'явився реальний шанс вивести Кременчуцький НПЗ із кризи. І для цього існує кілька шляхів: по-перше, продовжувати співробітництво з татарами вже без "Привата" на паритетних умовах. По-друге, викупити 18% акцій, досягши в такий спосіб повного контролю над підприємством (61%). Крім того, з огляду на систематичне невиконання інвестзобов’язань татарською стороною, можливо також анулювати угоду 1994 року та організувати новий конкурс для залучення постачальника сировини. Разом з тим, експерти сумніваються, що зусилля уряду зможуть привести до позитивного результату.
Незважаючи на серйозні перспективи, уряд Юлії Тимошенко готовий підписати мирову угоду з акціонерами ЗАТ "Укртатнафта", що була направлена представниками "Татнафти". Для цього українській стороні необхідно відкликати всі судові позови і відмовитися від прав на володіння спірними 18,3% акцій компанії. Якщо це відбудеться, Україна втратить шанс отримання контролю над підприємством і продовжить відносини з партнером, що систематично не виконував свої зобов'язання щодо постачання НПЗ сировиною.
Мирова шкодить інтересам України?
За словами заступника Міністра юстиції Євгена Корнійчука, "до 17 серпня ми зустрінемося із представниками компанії і постараємося домовитися та підписати мирову угоду, відкликавши всі судові позови". У числі умов татарської сторони - відмова від претензій на 18,3% акцій і погашення 2,6 мільярда гривень спірного боргу за нафту, поставлену "Укртатнафті" в 2007 році посередницькими компаніями.
Це підтверджує і нардеп Сергій Пашинський, що може стати головою правління "Укртатнафти": "Ми готові сплатити борг. Що стосується повернення акцій, уряд готовий його обговорювати у випадку доплати за них. Сума доплати повинна бути визначена під час роботи над умовами мирової угоди", - заявив він. Головною умовою української сторони залишається призначення головою правління лояльної уряду людини.
Опитані експерти сумніваються в ефективності дій уряду Тимошенко. Тому що здавати свої позиції акціонерові, що систематично порушував інвестзобов’язання, так ще й у ситуації, коли всі суди вже виграні, не тільки абсурдно, але й злочинно, вважають фахівці. За словами директора Центру енергетичних досліджень Костянтина Бородіна, "мирова в даних обставинах Україні не потрібна. Тимошенко бажає підім'яти під себе і це підприємство. На сьогодні 18% акцій практично повернуті українській стороні. А компроміс із татарами передбачає в якомусь сенсі повернення частини цих акцій татарській стороні. Акції можуть бути розділені так: 9% татарам, 9% Тимошенко. Я підкреслюю, не українській стороні, а безпосередньо Тимошенко, через її людину на підприємстві".
"Я впевнений, що ніякої мирової угоди між "Укртатнафтою" і "Татнафтою" не відбудеться, - сказав експерт, що побажав залишитися неназваним. - Нічого більшого, ніж перерозподілити тіньові відсотки і вигнати відтіля "Приват", за цим не стоїть. Можу припустити, що через місяць-два Тимошенко при владі вже не буде, після чого конфлікт розгориться з новою силою".
Партнер не виконує зобов'язання
Однак крім підозр у нечесності, які можуть бути застосовані до будь-якого політика, існують доводи в недостатньо активній діяльності татарської сторони. Фахівці впевнені, що на сьогодні завод не вирішує стратегічне завдання " не дає Україні можливість грати на зниженнях ціни в період підвищення цін, як це було задумано спочатку. Адже Кременчуцький НПЗ при повному завантаженні може контролювати 35% ринку нафтопродуктів. На основі Кременчуцького НПЗ можна було б формувати запас нафтопродуктів. А сам завод міг би впливати на паливне ціноутворення. За деякими оцінками, це дозволило б знизити ціни на бензин і дизель на 7-10%.
Інвестзобов’язання "Татнафти" передбачали поставку не менше 8 млн. т нафти на рік, починаючи з 1996 р. "З тих пір не було жодного року, коли "Татнафта" поставила на завод більше 4 млн. т нафти на рік", - запевняє Бородін. Таким чином, у наявності хронічне невиконання зобов'язань стосовно української сторони. Розподіл нафти в Україну завжди вівся за залишковим принципом. Татарстану було більш вигідно експортувати нафту, ніж у повному обсязі дотримуватись угоди.
Шляхи виходу із кризи
Як бути, коли завод протягом семи місяців не одержує татарську нафту і щоб хоч якось вижити, удається до невигідних закупівель дорогої іракської сировини, що доставляється, до всього іншого, по складних логістичних ланцюжках? Ми опускаємо ситуацію із блокуванням підприємства групою "Приват", тому що зрозуміло, що дане питання може і повинно бути вирішено (рішенням суду від 8 серпня "Приват" позбавлений права власності на міноритарний пакет акцій). Як бути далі з ненадійним татарським партнером - головне питання на сьогоднішній день.
Фахівці впевнені, що з татарською стороною потрібно почати відвертий діалог. Питань, що вимагають вирішення, досить: починаючи від того, кому й у якій пропорції дістануться 18% акцій до побудови безперебійної роботи НПЗ. Найбільш радикальні фахівці наполягають на компенсації татарською стороною втрати України від недопоставок нафти за 13-річний період, після чого поміняти "Татнафту" на іншу компанію.
За словами Бородіна, "якщо компроміс у цих рамках не можна буде досягти, після закріплення за Україною понад 60% акцій потрібно розірвати інвестиційну угоду, повернути підприємство в держвласність для того, щоб потім підписати аналогічний договір з іншою компанією, що буде більш скрупульозно виконувати свої інвестзобов’язання "постачання 8 млн. т нафти на рік".
Інші експерти нафтогазового сектора переконані, що необхідно переписати інвестиційний договір між Україною і Татарстаном. Це, говорять вони, буде корисним для галузі, заводу, колективу та кінцевих споживачів. "Інтерес України може бути тільки один " татари відмовляються від 18% акцій, беруть на себе зобов'язання із забезпечення заводу необхідними обсягами, - вважає анонімне джерело. - Це те, чого вони ніколи не робили. При будь-якій іншій ситуації завод буде становити інтерес для виведення активів владними мужами".
Безперечно, що мирова угода завжди вигідніша від судових суперечок. Однак ключовим питанням залишається ціна компромісу. За словами керівника прес-служби НАК "Нафтогаз України" Валентина Землянського, якщо 18% буде викуплено Україною, це дасть можливість стабілізувати ситуацію, що на сьогодні не вигідна нікому. У першу чергу я маю на увазі поновлення постачання нафти з боку Татарстану. Розривати інвестдоговір нема рації. Для стабілізації ситуації необхідно змінити керівництво, відновити поставки нафти. У міру необхідності відбудеться модернізація виробничих потужностей. Сьогодні НАК "Нафтогаз України" звернувся до ВАТ "Укртатнафта" із пропозицією продати спірні 18,3% акцій "Укртатнафти" компанії. Ми розуміємо, що "Татнафта" також має право наполягати на цьому. Будемо вирішувати шляхом переговорів. Тепер хід за "Татнафтою".
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас