Європейські індекси впали у вівторок, подешевшали акції сировинних компаній, банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси впали у вівторок, подешевшали акції сировинних компаній, банків

Фондовий ринок
75
Європейські фондові індекси впали за підсумками торгів у вівторок вперше за три сесії, повідомило агентство Bloomberg. Акції гірничодобувних компаній подешевшали на тлі зниження цін металів, банків - на побоюваннях зростання збитків.
Вартість паперів BHP Billiton, найбільшої у світі гірничодобувної компанії, опустилася на 1,3%, Rio Tinto Group - на 1,2%.
Золото дешевшає в ході торгів восьму сесію поспіль, що є найзначнішим періодом падіння ціни з 2001 року. Платина та мідь також падають у ціні.
Індекс Stoxx 600 Basic Resources знизився за підсумками торгів у вівторок на 1,6%.
"На даний момент кращі часи для акцій сировинних компаній вже позаду, - відзначає управляючий Neuflize OBC Asset Management в Парижі Емануель Супре. - Думка про те, що темпи зростання світової економіки сповільнюються, негативно позначається на цінах металів".
Акції європейських банків подешевшали після повідомлення JPMorgan Chase & Co. про те, що обсяг його списань за активами, забезпеченими іпотечними кредитами, у третьому кварталі 2008 року буде не нижчою $1,5 млрд.
Світова економіка "буде залишатися слабкою, криза на ринках капіталу збережеться, як і зниження цін на житло", відзначається в прес-релізі JPMorgan. "Ці фактори вже зробили свій вплив та, імовірно, продовжать негативно позначатися на показниках банку, сприяючи збільшенню збитків у кредитній сфері, погіршенню обсягів бізнесу та доходів", - говориться в повідомленні банку.
Вартість акцій BNP Paribas опустилася за підсумками торгів на 3,7%, UniCredit - на 1,2%.
Зростання втрат у кредитній сфері і прискорення інфляції змушують аналітиків скорочувати прогнози корпоративних прибутків на цей рік. Згідно із середнім прогнозом експертів, опитаних Bloomberg, прибутку компаній, які входять у розрахунок індексу Dow Jones Stoxx 600, знизяться в 2008 році на 2,5%. На початку року очікувалося збільшення цього показника на 11%. Прибутки фінансових компаній впадуть на 25%, прогнозують економісти.
Папери UBS подешевшали на 2,4%. Швейцарський банк зафіксував чистий збиток у розмірі 358 млн швейцарських франків ($329 млн) за підсумками другого кварталу, відзначивши, що не очікує "зміни економічних і фінансових трендів" у кращий бік в другій половині року.
Статистичні дані, опубліковані у вівторок, показали, що зростаюча інфляція зменшує можливість зниження процентних ставок в Європі. У Франції річна інфляція в липні залишилася на рівні 3,6%, залишившись на максимальному за 12 років рівні, у Великобританії - зросла до рекордних 4,4%.
"Ми чекаємо на більшу чіткість щодо розвитку ситуації в економіці, - відзначає аналітик Richelieu Finance в Парижі Клеменс Буно. - Зараз зберігається стурбованість інфляцією та споживчими витратами".
Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Stoxx 50 знизився за підсумками торгів у вівторок на 8,81 пункт (0,26%) - до 3436,85 пункту.
Британський FTSE опустився на 7,3 пункти (0,13%) - до 5534,5 пункту.
Французький індекс CAC 40 втратив 20,01 пункту (0,44%) і склав 4518,48 пункту.
Німецький DAX зменшився на 23,76 пункту (0,36%) - до 6585,87 пункту.
Дванадцять з вісімнадцяти фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів у вівторок.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас