Нацбанк пішов назустріч клієнтам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк пішов назустріч клієнтам

Валюта
1847
Національний банк впровадив нові правила роботи на міжбанківському валютному ринку. Тепер банки повинні будуть вносити заявки клієнта на прямому міжбанку за визначеними ним сумою і курсом. Учасники ринку заявляють, що ринок не готовий до впровадження нових правил, які ускладнять роботу кредитних установ, що щодня подають тисячі заявок.
Учора стало відомо, що постановою №153 від 2 червня Нацбанк установив нові правила роботи міжбанківського валютного ринку, які набудуть чинності 4 листопада. Відповідно до документа, суб'єкти ринку повинні будуть підтверджувати угоди один з одним, Нацбанком, а також операції за заявками і дорученнями клієнтів, які здійснюються в рамках одного банку.
При цьому НБУ зобов'язав банки виставляти за дорученням клієнта іноземну валюту на покупку або продаж "винятково в сумі і за курсом, визначеними клієнтом у заявці". За новими правилами, банк може виступати на прямому міжбанку одночасно як покупець і як продавець у випадку покупки за власні кошти в його клієнтів іноземної валюти на загальну суму, що не перевищує $100 тис., протягом одного робочого дня.
Нагадаємо, голова НБУ Володимир Стельмах більше двох місяців тому попереджав учасників ринку про зміни, що готуються, у роботі міжбанку. Ця новина обурила банкірів, які не хотіли виводити внутрішні угоди купівлі/продажу валюти із клієнтами на міжбанк і заявляли, що НБУ буде нездатний обробити величезну кількість заявок. Втім, джерело в Нацбанку повідомило, що документація до нової системи дотепер не розроблена.
"Будуть впроваджені невеликі зміни в роботі й у документації. Коли буде підходити термін вступу в силу цієї постанови, тоді все й буде вирішено. Система і так працює, так що там будуть лише невеликі доповнення", - заявили в НБУ.
На думку учасників ринку, позиція регулятора не враховує технічні сторони роботи міжбанківського ринку. "У Нацбанку хочуть, щоб у систему підтвердження угод уводилися всі заявки клієнтів із вказівкою суми і курсу. Але у великих банків буває по кілька тисяч заявок на день. Хтось повинен сидіти та 'вбивати' ці цифри крім того, що вони 'вбиті' у якісь внутрішні системи", - говорить скарбник "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" Дмитро Золотько.
При цьому банкіри не розуміють, як буде працювати нова схема на практиці. "Документом передбачено, що закривати позицію клієнта усередині банку можна тільки за умови, що в них однаковий курс, але ця операція не принесе доходу банку, - відзначає директор казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум. - Незрозуміло, чому банк не може купити клієнтські гроші собі в позицію, а повинен виводити їх на ринок і там купувати".
Банкіри вважають, що нові правила значно ускладнять роботу банків. "Система, у яку треба ввести всі заявки із вказівкою суми та курсу - це шлях у нікуди, - вважає директор департаменту казначейства та фінансових інститутів Індекс-банку В'ячеслав Молодкін. - Щоб клієнт був задоволений, повинна бути така ж зустрічна заявка, але якщо курс не збігається, то угода не відбудеться.
Це створить масу труднощів: угоди клієнтів можуть не закриватися тижнями, тому що банкам не можна проводити їх через себе". Визначення курсу угоди самим клієнтом банкіри вважають недоцільним. "Незрозуміло, що робити, якщо клієнт установив курс продажу, наприклад, 4,62 грн/$, а реальний курс - 4,65 грн/$. А продавати дешевше, ніж на ринку, і демпінгувати не можна", - говорить Дмитро Золотько.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас