Вино, мінералка і газ несвободи. Економічні наслідки війни на Кавказі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вино, мінералка і газ несвободи. Економічні наслідки війни на Кавказі

Казна та Політика
743
Вітчизняні імпортери вин і мінеральної води вже підраховують збитки. Основна вантажна артерія Грузії - порт Поті - піддалася бомбардуванню, і в цей час будь-які вантажоперевезення в цьому регіоні блоковані. Крім того, під загрозою зриву перебувають автомобільні та залізничні вантажоперевезення. Як сформована ситуація відіб'ється на українських імпортерах і чи варто очікувати подорожчання грузинських товарів у випадку зміни логістичних коридорів - розбиралася інтернет-газета "Сейчас".
Порт Поті, розташований на чорноморському узбережжі Грузії, займається переправлянням різних типів вантажів, замикаючи в кільце основні порти країн СНД, Східної Європи і Туреччини. Як заявив голова Департаменту маркетингу та інвестицій порту Поті Звіад Чхиртіашвілі, робота порту Поті зупинена після бомбардування 11 серпня. "У цей час грузинські порти Поті і Батумі пороми не приймають. Рейси із призначенням у Поті припинені, контейнери будуть направлятися в Констанцу та Стамбул, і по можливості відправлятися відтіля в Батумі", - відзначив він.
Товарно-сировинна переправа
Олександр Федоров, прес-секретар Асоціації судновласників України, розповідає, що Україна поставляє в Грузію через поромну переправу метал і металопродукцію, устаткування і деталі до них, вироби хімічної промисловості, автомобілі та комбайни, деревину, продукти харчування (цукор, м'ясо, різні крупи, кондитерські вироби), комбікорми, будівельні матеріали, папір і т.д. Через поромну переправу в Грузію надходить також транзит: польське вугілля, чеський пек, словацький папір, устаткування з Німеччини.
У свою чергу в Україну через поромну переправу імпортуються грузинські коньяки і вина, фрукти та овочі, цитрусові, будівельні матеріали, продукція легкої промисловості, мінеральна вода.
Українські імпортери грузинської продукції не приховують своєї стурбованості сформованою ситуацією. Однак, відзначає керівник PR-відділу компанії IDS Group (ексклюзивний імпортер "Боржомі" в Україні) Дмитро Олтаржевський, "на цей випадок у нас є запас води на місяць".
Імпортери грузинських вин також відзначили, що продукцію вони одержують раз на місяць із порту Поті. Ігор Харченко, комерційний директор українського представництва компанії Teliani Valley, заявив, що останню партію товару компанія розмитнила минулого тижня. "Крім того, у нас є запас вина мінімум на два місяці", - додав він. У компанії відзначили, що якщо протягом двох місяців ситуація в кавказькому регіоні не стабілізується, вони будуть змушені возити товар в Україну через Туреччину. Правда, говорить Харченко, це навряд чи вплине на ціну.
Економічні і політичні наслідки
Сьогоднішній конфлікт навряд чи відіб'ється на якихось сторонах української економіки, вважає Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, оскільки Грузія займає відносно невеликий відсоток української зовнішньої торгівлі. "Сьогодні варто говорити більше про політичні наслідки цього конфлікту як для України, так і для всього світу", - відзначив Бураковський.
Сформована ситуація може торкнутися українських компаній, прямо пов'язаних з експортом-імпортом грузинської продукції. Але ніяких макроекономічних наслідків для якихось окремих галузей економіки не варто очікувати. Тим більше що номенклатура товарів, які ми одержуємо із Грузії, досить обмежена", - відзначив Бураковський.
У той же час Віталій Ваврищук, економічний експерт ІК "Драгон Капітал", упевнений, що для більшості імпортерів ситуація на Кавказі в середньостроковій перспективі буде мати помірковано негативні або нейтральні наслідки. "Дати повну оцінку ситуації в даний момент складно. Схоже, що пік конфлікту вже позаду і через кілька днів можна буде оцінити, наскільки він вплинув на роботу грузинських компаній, що поставляють продукцію в Україну", - відзначив Ваврищук.
Безумовно, поставки продукції із Грузії на зовнішні ринки будуть припинені на кілька тижнів, але згодом ситуація стабілізується і торговельні потоки вийдуть на колишній рівень, упевнений Ваврищук. "Думаю, цього року торговельний оборот України із Грузією незначно збільшиться в порівнянні з показниками 2007 року", - додав експерт. Крім того, експерти впевнені: на вартості грузинських товарів ця ситуація ніяк не відіб'ється. "Тут ми можемо говорити скоріше про втрати туристичних фірм, що працюють на грузинському напрямку", - додав Бураковський.
Бойкот не пройде
Днями Українська республіканська партія "Собор" закликала до пікетування посольств Росії у всіх столицях і бойкоту російських товарів і послуг. "УРП звертається до дружніх партій демократичних країн із закликом почати безстрокову акцію пікетування російських посольств у всіх столицях, бойкоту російських товарів і послуг", - заявляє прес-служба "Собору". Заклик бойкотувати російські товари та послуги - це чистої води політика, упевнений Бураковський. "Подібні речі вже були. Приміром, коли США бойкотували московську олімпіаду, то увесь світ обійшла картинка з "ковбоєм", що демонстративно виливає російську горілку, що означало незгоду з російською політикою. Так що подібні заяви не варто сприймати серйозно", - вважає він.
На даний момент необхідно чітко розвести економіку і політику, упевнені експерти. Україна сильно пов'язана з російською економікою, так само як і російська економіка багато в чому пов'язана з українською (транзит газу в ЄС). "У цілому вплив конфлікту на формат економічних відносин між Україною з Росією буде нейтральним, оскільки Україна дала досить обережну оцінку подіям, що відбуваються. Думаю, економічні взаємини з Росією будуть розвиватися в колишнім руслі", - упевнений Ваврищук.
Однак Бураковський вважає, що сьогоднішня ситуація може стати одним з варіантів тиску на Україну, зокрема в процесі переговорів про ціну на газ. "У цьому питанні підтримка Україною Грузії не пройде повз увагу російської сторони", - припускає експерт.
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас