Банкам важче жити - як це позначиться на клієнтах? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам важче жити - як це позначиться на клієнтах?

Валюта
2187
В останні місяці банкам стало важче працювати: грошей менше, вимоги НБУ жорсткіші. Банкіри змушені підвищувати вартість кредитів і депозитів для населення. "Деньги" взялися з'ясувати, наскільки небезпечними можуть бути всі ці "ігри" для вкладників.
На фінансовому ринку завзято ходять чутки про те, що в кількох банків серйозні проблеми. Мовляв, в будь-який момент хтось з них "загнеться", і ошуканим вкладникам доведеться знову штурмувати Нацбанк і Фонд гарантування внесків.
Підігріває ажіотаж і те, що деякі банкіри "задерли" неакційні ставки по депозитах у гривнях до 18%, і навіть до 20% річних. Виникає резонне питання: можливо, в них вже дуже серйозні проблеми з ресурсами, раз вони готові залучати їх за всяку ціну? А якщо так, то чи можуть ці проблеми позначитися на клієнтах?
На жаль, занадто близькі спогади про те, як "падали" дрібні банки, що пропонували високі відсотки по внесках в 2005-2006 роках. Дуже не хотілося б повторення цих похмурих історій.
Не все так погано
Проте, якщо проаналізувати офіційну звітність Нацбанку, можна зробити висновок, що криза ліквідності на банківському ринку поступово сходить нанівець. У серпні обсяг залишків на коррахунках банків повернувся до рівня початку року і склав 19,9 млрд. грн., хоча ще навесні запас ліквідності банків був на рівні 15-16,9 млрд. грн. Тобто такого дефіциту ресурсів, який був у березні, квітні та травні, вже, начебто, не спостерігається.
Більше того, обсяг залишків на рахунках банків 1 серпня цього року був навіть вищий, ніж на ту ж дату торік: 19,9 млрд. грн. проти 19,4 млрд. грн.! Правда, до 8 серпня обсяг залишків на рахунках банків знову різко знизився до 16,7 млрд. грн., однак не виключено, що це тимчасове явище.
Підвищенню ліквідності сприяло, звичайно, те, що НБУ здійснив у липні операції з рефінансування банків на загальну суму 1542,7 млн. грн.
Ставки по міжбанківських кредитах на початку цього місяця також були далекі від позахмарних висот: 8 серпня середньозважена ставка склала 3,9%, тоді як ще на кінець червня вона була на рівні 20,2% річних, а на середину травня - 24-27% річних.
І все-таки говорити "у Багдаді все спокійно" ще не час. Обсяги зовнішніх запозичень українських банків цього року відчутно менші, а виходить, проблем з ліквідністю просто не може бути, адже альтернативних джерел позикових коштів у них не так вже і багато. За оцінками самих банкірів, за перше півріччя обсяги взятих західних кредитів склали біля $800 млн., що значно менше, ніж торік (більш ніж $2 млрд.). Проте з початку року український банківський сектор залучив синдикованих кредитів на суму біля $1 млрд. - майже стільки ж, скільки і в 2007-му. "Очікується, що в другому півріччі діяльність у даному сегменті буде досить активною", - прогнозує начальник відділу фондування та відносин з інвесторами Родовід-банку Ігор Єгоренко.
На тлі поліпшення ситуації в липні навіть знизилася вартість кредитів і депозитів, що помітно виросла з початку року. Інтегральна ставка по кредитах, за даними НБУ, зменшилася з 15,2% до 14,5%. Середньомісячна ставка по депозитах у гривнях у липні знизилася на 0,7%, але у валюті все-таки виросла на 1,7%.
Гарний знак: днями рейтингове агентство Standard&Poors знову зарахувало банківську систему України до групи 10, виходячи з оцінки країнових ризиків, що навряд чи було б можливо у випадку серйозних проблем в українських банків.
"На сьогоднішній день, ситуація на банківському ринку стабілізувалася через останні інтервенції НБУ і можливість найбільших банків України залучати іноземні фінансові ресурси. Але ситуація може знову ускладнитися восени, коли уряд не вкладеться у свої прогнози щодо інфляції і Нацбанк знову почне закручувати гайки", - відзначає директор аналітичного департаменту Foyil Securities Агшин Мирзазаде.
Зона ризику
"Витрусити" із самого НБУ інформацію про те, як позначилася криза ліквідності на фінансовому стані банків, неможливо. На запит "Денег" відповідь так і не отримана.
Правда, рейтингове агентство "Кредит-рейтинг" погіршило прогнози для двох дрібних банків - Автокразбанку та банку "Капітал". Однак у цих банків не так вже багато вкладників.
За оцінками ж опитаних "Деньгами" банкірів, навряд чи до кінця року можливі які-небудь банкрутства на фінансовому ринку. Скоріше, банки, які відчувають проблеми, просто почнуть позичати гроші під високі відсотки на міжбанку або за кордоном, як у другому кварталі цього року. Природно, це серйозно скоротить їхню прибутковість і збільшить частку ринку великих банків з іноземним капіталом, в яких поки немає серйозних проблем з ресурсами.
І все-таки інвесторові варто дуже уважно вибирати банк для розміщення внеску цього року. Не варто орієнтуватися тільки на розмір процентної ставки. Щедрість банку цілком може пояснюватися банальною потребою в коштах у зв'язку із серйозними фінансовими проблемами. А повністю виключити ймовірність банкрутства банків все-таки не можна.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас