Будівельники йдуть зі столиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будівельники йдуть зі столиці

Нерухомість
936
Бурхливе зростання ринку житлового будівництва в Києві, що тривало близько 10 років, завершилося. За підсумками першої половини 2008 року, будівельники ввели в експлуатацію 595,5 тисячі квадратних метрів житла. Це всього лише на 0,3% більше, ніж в аналогічний період попереднього року. Притому що в 2007 році приріст обсягів будівництва становив цілих 7,6%.
І головне - скорочуються інвестиції в будівництво в Києві. У першому півріччі в столичні новобудови було вкладено 15,5 мільярда гривень. Це всього на 4,1% більше, ніж у першому півріччі 2007 року. У той же час в 2007 році, у порівнянні з 2006-м, обсяги інвестицій виросли на 31,2%.
Компанії йдуть із ринку
Зниження темпів зростання обсягів будівництва самі забудовники пояснюють "перегрітістю" столичного ринку. "Багато компаній переорієнтовуються на будівництво за межами Києва. Забудовники закінчують свої об'єкти в столиці і навіть не намагаються починати нові, а шукають земельні ділянки в передмісті Києва. Тільки в такий спосіб вони можуть зберегти свої позиції на ринку", - стверджує Дмитро Колесник, керівник інвестиційного відділу компанії "Новобудова".
Другий за значимістю фактор - зниження попиту на нове житло. "В Україні посилили критерії видачі іпотечних кредитів, у результаті чого купівельна спроможність населення значно знизилася. Нижчим став і попит на житло. А будівельники ж будують за рахунок покупців. Якщо інвестиції не йдуть, а в забудовника немає власних фінансів, то він змушений заморожувати об'єкти", - пояснює віце-президент Асоціації фахівців з нерухомості Віктор Несін.
На думку експертів, зниження темпів зростання будівельного ринку продовжиться й у другому півріччі 2008 року. "Пропозиція рости не буде, може, навіть навпаки", - вважає Дмитро Колесник. "Багато будівельних компаній переорієнтовуються на будівництво торгово-офісних комплексів. У Києві величезний дефіцит з торговельними площами, а рентабельність такого будівництва не нижча, ніж житлового", - пояснює він.
У центрі не будують
Найвищі показники здачі житла в столиці - у Дарницькому, Голосіївському, Святошинському і Солом’янському районах. Зокрема, на території Дарниці з початку року з'явилося 244,7 тисячі квадратних метрів житла (це більше 40% від загального обсягу). П'яту частину житла (121,4 тисячі квадратних метрів) звели в Голосіївському районі. Близько 10% всіх новобудов з'явилося у Святошинському і Солом’янському районах. Найменше квартир здали на Оболоні та у Дніпровському районі столиці.
У той же час за розміром інвестиції в житлове будівництво лідирують центральні райони Києва. Найбільше коштів забудовники витратили на Печерську. За січень-червень 2008 року ця сума становила 1,5 мільярда гривень. У Шевченківському районі компанії вклали в будівництво 1,25 мільярда гривень.
Таку тенденцію експерти пояснюють просто: у центрі Києва вільної для забудови землі майже не залишилося. І тут якщо будують, то дуже дороге житло. До того ж міська влада прийняла нові правила забудови центральної частини міста, які направлені на те, щоб посилити умови одержання необхідної для початку будівництва документації. Ці перешкоди сприяють подорожчанню нового житла в центрі столиці.
"За проектами нерухомості, яку почали будувати після 1 січня 2007 року, необхідно передати місту 20% загальної площі житла", - пояснює консультант з житлової нерухомості Української торговельної гільдії Ангеліна Деревлева. Раніше компанії-забудовники передавали у фонд соціального житла 12% у центральних районах столиці і 7% від побудованого - на околицях та у спальних районах.
За даними Головного управління статистики в Києві, у першому півріччі забудовниками виконано будівельних робіт на 3% більше від показників січня-червня минулого року.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас