Доходи країн ОПЕК від продажу нафти досягли нового рекорду у І півріччі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доходи країн ОПЕК від продажу нафти досягли нового рекорду у І півріччі

Енергетика
172
Доходи країн ОПЕК у першому півріччі виявилися лише трохи меншими від отриманих за весь 2007 рік, що обумовлено рекордно високим рівнем нафтових цін і високим рівнем її видобутку, пише Financial Times.
Країни-учасниці картелю, очолюваного Саудівською Аравією, одержали в січні-червні цього року близько $645 млрд, що не набагато нижче $671 млрд - показника за весь 2007 рік.
Виходячи з нинішньої ситуації на ринку нафти, за підсумками 2008 року країни ОПЕК одержать близько $1,245 млрд.
Недавнє 20%-ве падіння цін до рівня нижче $120 за барель навряд чи значно знизить доходи країн ОПЕК, тому що підвищення рівня видобутку, швидше за все, покриє зниження вартості цієї сировини, відзначає FT.
Відповідно до оцінок експертів, видобуток ОПЕК у липні досяг рекордних 32,6 млн барелів на добу (б/д). Крім того, нинішня ціна нафти біля $117 за барель усе ще перевищує середній показник першої половини року $111,1 за барель.
Банк HSBC прогнозує, що в період з 2006 по 2010 рік країни Перської затоки одержать від торгівлі нафтою більший дохід, ніж за попередні 20 років. Більше того, згідно із прогнозами банку, шість країн-членів Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (GCC) одержать в 2008 році дохід, що перевищить сумарний показник 1980-х років.
Незважаючи на те, що зараз уряди даних країн витрачають тільки 40-45% свого валового доходу - менше ніж коли-небудь раніше, в абсолютних цифрах державні витрати збільшилися до максимуму, відзначає головний економіст HSBC із близькосхідного регіону Саймон Вільямс.
Офіційні представники ОПЕК стверджують також, що збільшення інвестицій самого картелю та суверенних фондів країн-учасниць у західні фінансові компанії допомагають підтримати світове економічне зростання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас