Машинобудівників концентрують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Машинобудівників концентрують

Енергетика
197
Уряд повернувся до ідеї створення державної енергомашино-будівельної корпорації, яка б об'єднала підприємства галузі. Проти створення нової структури знову виступає харківський "Турбоатом".
Наприкінці минулого тижня гендиректор ВАТ "Турбоатом" Віктор Суботін заявив, що на одному з найближчих завдань Кабміну може бути розглянуто питання про створення держкорпорації "Укренергомаш - Експорт" у складі харківських підприємств: ВАТ "Турбоатом" (75,22% акцій управляє ФДМ), ДП "Електротяжмаш", ДП "Харківський приладобудівний завод ім. Шевченка" і ДП "Харківський електромеханічний завод" (ХЕМЗ). У Мінпромполітики і ФДМ не стали коментувати перспективи створення корпорації. Гендиректор ХЕМЗ Олександр Задорожний підтвердив "і", що представники Мінпромполітики обговорювали з ним питання участі в концерні. "Це правильне рішення, ми готові брати участь, але ніяких офіційних документів я поки не одержував", - сказав він.
Нагадаємо, що влітку 2006 р. Мінпромполітики вже намагалося створити корпорацію "Укренергомаш", однак харківський Мегабанк (володіє більше 1% акцій "Турбоатома", головою наглядової ради Мегабанку є нинішній гендиректор "Турбоатома" Віктор Суботін) через суд заблокував передачу міністерству від ФДМ акцій "Турбоатома".
За даними Віктора Суботіна, відповідно до проекту статуту нової корпорації, її майно буде складатися з виробничих і невиробничих фондів, переданих підприємствами-учасниками, крім того, до неї перейде управління держпакетом акцій "Турбоатома". Правління корпорації буде складатися із шести членів, чотири з яких - директори підприємств-учасників, а двоє представляють "орган, у сфері управління якого перебуває концерн". Голова правління буде призначатися на п'ять років і практично не може бути звільнений до закінчення цього терміну. "Мова йде про приховану приватизацію підприємств. Не треба нічого викуповувати і платити в бюджет. Можна лише затвердити статут, призначити потрібну людину та одержати в управління держмайно", - вважає гендиректор "Турбоатома".
Раніше активним прихильником концентрації підприємств енергомашинобудування був гендиректор "Електротяжмаша" Віталій Чередник, лояльний до губернатора Харківської області Арсена Авакова. "Я не одержував ніяких документів по "Укренергомашу". Зате я одержав листа з Мінпромполітики, що в мене минає термін контракту і я буду звільнений з посади. У мене на підприємстві щороку зростання виробництва по 150%, але державі, очевидно, не потрібні успішні менеджери", - заявив "і" пан Чередник. "Ми будемо коментувати ситуацію по факту створення концерну", - повідомив "і" прес-секретар групи "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина (контролює близько 15% акцій "Турбоатома") Андрій Бобровицький.
Аналітик ІК "Альфа Капітал" Денис Шаврук говорить, що створення єдиного енергомашинобудівного об'єднання було б вигідно підприємствам галузі, оскільки перевагою на міжнародних тендерах, як правило, володіють великі компанії. Разом з тим він відзначає, що керівництво корпорації могло б одержати доступ до керування його фінансовими потоками. "Якщо крім роботи на внутрішньому і зовнішньому ринках в Україні запрацює програма модернізації та будівництва нових енергоблоків, у перспективі оборот корпорації може перевищити $1 млрд. на рік", - вважає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас