На що витратять 70 "військових" мільйонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На що витратять 70 "військових" мільйонів

Казна та Політика
362
Міноборони на повний хід веде підготовку до військового параду, що відбудеться в День Незалежності в столиці. У минулу п'ятницю відомство провело черговий етап тренування парадної обслуги до святкування 17-ї річниці суверенітету.
За процесом особисто спостерігали міністр оборони Юрій Єхануров і начальник Генерального штабу Збройних сил Сергій Кириченко.
Військові влаштували показове тренування відразу ж, як тільки прем'єр-міністр Юлія Тимошенко виступила з ініціативою про скасування параду. Вона дорікнула Міноборони в великих витратах на підготовку і проведення свята. За даними відомства, він обійдеться державі в 70 мільйонів гривень. Оскільки ця сума не була передбачена в держбюджеті, військові витрачають власні кошти.
Витрати не підбиті
Однак як саме будуть витрачені 70 мільйонів - у Міноборони не уточнюють. У прес-службі відомства посилаються на те, що ще не всі статті витрат підбиті. "Рахунки вже надають, але в повному вигляді вони будуть пізніше, тому що можливі деякі зміни. Хоча техніка вже практично готова, але, можливо, перед самим парадом треба буде ще виконати якісь роботи", - пояснив начальник відділу прес-служби Міноборони Костянтин Садилов.
Екс-міністр оборони Олександр Кузьмук повідомив, що під час його перебування на посаді міністра оборони на проведення військових парадів держава витрачала максимум 3 мільйони гривень. Однак нинішні витрати в розмірі 70 мільйонів він вважає цілком виправданими. "Це мінімум, що можна зробити для приведення в належний стан техніки, що не брала участь у парадах з 2005 року", - стверджує Кузьмук.
Як заощадити
Експерти затрудняються в оцінці коштів, необхідних на підготовку параду. Причина - невідомий початковий стан військової техніки. У той же час директор військових програм Центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Микола Сунгуровський повідомив, що повноцінний ремонт техніки коштує близько 50-80% від її початкової вартості, дрібний ремонт - 10-20%.
Сунгуровський звернув увагу на інше. За його словами, раніше міністерство запевняло, що деякі підприємства за свій рахунок провели так звану модернізацію окремих типів озброєння. До того ж в 2005 році армія одержала 19 нових танків. "Чому б їх не вивести без усякого ремонту і не витрачати гроші?" - дивується експерт.
Хто ремонтував
За даними Міноборони, одним з підприємств, що брали участь у ремонті військової техніки, був харківський Завод імені Малишева. Як розповів "Делу" співробітник заводу, що відмовився назвати своє ім'я в телефонній розмові, договір між міністерством і заводом дійсно був підписаний. Але це було давно і зовсім не присвячено до святкового параду.
"Замовлень ніхто не робив, ні копійки не платили (Юрій Єхануров обіцяв розрахуватися з підприємствами постфактум), ніякого відношення до цього не маємо", - повідомив співрозмовник.
На його думку, оцінки Міноборони досить приблизні, оскільки немає окремо прописаних статей витрат на парад. "Захотіли - сказали 70 мільйонів, захотіли - 80. Це все просто так, для красного слівця", - резюмував він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас