Нацбанк вирішив ускладнити життя користувачам електронних грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк вирішив ускладнити життя користувачам електронних грошей

Фондовий ринок
1557
Відповідно до положення Нацбанку, що набув чинності 5 серпня, випускати електронні гроші буде дозволено винятково банківським установам. Тому компаніям, які побудували свій бізнес на операціях з електронними грішми, протягом року доведеться або укласти договори з банками, або згорнути свою діяльність у країні.
Ініціатива НБУ торкнеться й інтересу мільйонів українців - приблизно стільки людей у нашій країні користуються електронними грішми. За новими правилами сума, що може перебувати в "електронному гаманці" одного користувача, не повинна перевищувати 5 тис. грн. Нацбанк пояснює введення такої планки рекомендаціями Організації з боротьби з відмиванням брудних грошей - FATF.
Ледачі гроші
Нові правила не стосуються банківських платіжних систем MasterCard та Visa, а також систем, заснованих на оплаті рахунків електронним способом, таких як Portmone й PayPal. Положення регулює тільки діяльність систем електронних грошей, яких в Україні біля десятка. Найбільші з них - WebMoney та Інтернет.Гроші.
Українці вже оцінили переваги такого способу платежів. "Основна перевага електронних грошей - можливість оплатити послугу або товар, не встаючи від комп'ютера", - пояснює координатор проекту "Цікавий Київ" Арсеній Финберг. Він активно використовує електронні гроші і в своїй роботі, і в особистих цілях. "Це зручно, швидко й безпечно", - переконаний Арсеній.
Щоб завести електронний гаманець та оплачувати за його допомогою товари та послуги в інтернеті, досить зареєструватися на сайті однієї із систем і внести гроші на рахунок у банку або придбати спеціального ваучера або картку. Маючи позитивний баланс коштів на рахунку, користувач може, не виходячи з будинку, робити покупки в інтернеті, переводити кошти на інші рахунки та обмінювати одну електронну валюту на іншу.
Експерти відзначають, що почасти поширеність електронних грошей в Україні продиктована низьким рівнем розвитку банківських послуг. У результаті саме електронні гроші забезпечують безготівкові розрахунки для досить великої кількості людей. "Електронні гроші - це свого роду аналог готівки, але у світі інтернету. Як правило, операції анонімні й проходять дуже швидко - буквально за частки секунди", - говорить Олексій Титов, співзасновник компанії "Українське гарантійне агентство" (УГА), що представляє в Україні російську систему WebMoney. Правда, оцінити річні обсяги платежів за допомогою електронних грошей Титов утруднився.
Чутками земля повниться
Намір Нацбанку закрутити гайки на ринку інтернет-платежів відразу обріс чутками та домислами. Стривожені користувачі активно обговорюють цю новину на форумах та у блогах, а деякі з них не виключають, що електронні гроші в Україні й зовсім заборонять.
"Жити без електронних грошей, звичайно, можна, це не трагедія. Але багато операцій стали б менш комфортними - це факт", - відзначає IT-фахівець з Миколаєва Павло Романов. Він використовує системи електронних грошей в основному для того, щоб оплачувати покупки в столичних інтернет-магазинах. Якщо електронні гроші за якимись причинами не можна буде використовувати, щоб провести такі розрахунки, Павлу доведеться відправлятися на пошту або в банк.
За даними дослідження супермаркету ліцензійного програмного забезпечення "Софткей-Україна", близько 7% покупців у мережі воліють оплачувати товари електронними грішми. "Якщо електронні гроші в їхній нинішній формі заборонять, ця частина клієнтів може бути загублена", - вважає Ганна Боднарчук, директор "Софткей-Україна". За її словами, такий вид розрахунків особливо зручний для покупців з регіонів, у багатьох з яких немає банківської кредитної карти.
А Арсеній Финберг впевнений, що повністю заборонити використовувати електронні гроші неможливо - у найгіршому разі Нацбанк може тільки ускладнити життя їхнім користувачам. "Не виключаю, що поповнити електронний гаманець стане складніше, це доведеться робити через інші країни, але навряд чи українці відмовляться від використання інтернет-платежів", - підкреслює співрозмовник Фокуса.
Мікропроблеми
Втім, про повну заборону мова поки дійсно не йде. "Паніка з приводу обмежень НБУ недоречна. Хоча вже на одному з російських сайтів новину із цього приводу назвали як "WebMoney поза законом". Але це явне згущення фарб, - розповідає Фокусу Олексій Титов. Більше того, він вважає, що постанова Нацбанку досить ліберальна і дає підприємцям час підготуватися до зміни правил гри.
Тому співзасновник УГА впевнений: компанії, що займаються електронними грішми, не постраждають. "Наміри чиновників Нацбанку врегулювати ринок електронних грошей були відомі з 2004 року. Рано або пізно це повинне було статися, і в цілому нас це влаштовує, - пояснює Титов. - Тим більше, що наша робота й зараз будується на співробітництві з банком". Пов'язані з банками й деякі інші системи електронних грошей, тому ініціатива НБУ їх не лякає.
Але проблеми все-таки є. Основну з них "електронщики" бачать в обмеженні максимальної суми платежу і його напрямку. Зокрема, Нацбанк встановлює обмеження по переведенням електронних грошей юридичними особами. Підприємці побоюються, що якщо ці обмеження збережуться, постраждає бізнес, що ведеться в інтернеті. "Це може стати ударом по веб-мастерам, мережним рекламістам, IT-фахівцям", - вважає Ганна Боднарчук.
Якщо говорити більш конкретно, онлайн-казино будуть зазнавати труднощів з виплатою виграшів, виникнуть складності з оплатою рекламних банерів у мережі, стануть неможливими партнерські програми та агентські виплати. Іншими словами, під обмеження підпадає левина частка так званих мікроплатежів, які характерні для бізнесу в інтернеті.
Нездоровий розрахунок
Мережні бізнесмени сподіваються, що протягом року все-таки вдасться погодити суперечливі позиції з Нацбанком. Самі вони готові на поступки, а тому сподіваються на розуміння з боку влади. "Обмеження в 5 тисяч гривень для анонімних користувачів ми підтримуємо, - говорить Олексій Титов. - Але якщо власник гаманця себе ідентифікував, ми пропонуємо дозволити знімати для нього обмеження". За його словами, у системі WebMoney така можливість передбачена, і кожен клієнт може за бажанням розкрити свою особистість.
Але чи вдасться досягти компромісу, "електронщики" пророчити утрудняються. Адже нинішня ініціатива Нацбанку - далеко не перша спроба держави втрутитися в діяльність користувачів мережі. Наприклад, недавно Мінздрав заборонив торгувати ліками через інтернет. Тому інтернетники не виключають, що українським чиновникам попросту не дає спокою воля, що громадяни одержали завдяки всесвітній павутині. А тому очікують нових наступів на інтернет-бізнес.
Віталій Атанасов
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас