ДНКАР у понеділок вирішить питання з експортом нафти через Грузію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДНКАР у понеділок вирішить питання з експортом нафти через Грузію

Енергетика
166
Державна нафтова компанія Азербайджану (ДНКАР) у понеділок ухвалить рішення щодо продовження експорту нафти та нафтопродуктів по території Грузії, повідомили агентству "Інтерфакс-Азербайджан" у ДНКАР у неділю.
"Поки ситуація з відвантаженням танкерів із грузинських портів Поті та Батумі не ясна. Це форс-мажорна ситуація. Розраховуємо, що завтра буде більш зрозуміла ситуація, і ми визначимо, які заходи будуть вжиті для експорту азербайджанських нафтопродуктів і нафти", - сказав представник ДНКАР.
Раніше з посиланням на президента ДНКАР Ровнага Абдуллаєва повідомлялося, що із грузинського термінала Кулеві були евакуйовані 42 співробітника компанії і 5 співробітників Фонду Гейдара Алієва. Цей термінал належить ДНКАР.
"Ми продовжували роботи до кінця в Кулеві, однак вранці після ударів по цьому районі, по Сенакі, Поті було вирішено всіх наших людей вивезти відтіля. Ми не могли залишити людей у небезпеці", - сказав голова ДНКАР.
"У Кулеві і Батумі танкери із учорашнього дня (з п'ятниці) не підходять до портів.
Поки експорт іде в запланованій формі, але якщо завтра кораблі не підійдуть, то нам доведеться знизити цей мінімум на найнижчий рівень", - сказав Р.Абдуллаєв.
Торкаючись пожежі на трубопроводі Баку-Тбілісі-Джейхан (БТД), голова ДНКАР відзначив наявність серйозних проблем. За його словами, до аварії по БТД транспортувалося до 800 тисяч барелів нафти на добу, а після пожежі по трубопроводу Баку-Новоросійськ транспортується 11-12 тисяч тонн щодня, а також до 20 тисяч тонн нафти щодня транспортується залізницею в Грузію.
"Ми після ремонту запустили лінію Баку-Супса, і по ній ми експортували нафту. Цього недостатньо на всі обсяги (транспортованої по БТД нафти), однак була можливість транспортувати приблизно 50% колишніх обсягів. Видобуток нафти компанією ВР на Азері-Чіраг-Гюнешлі знижена до мінімуму, у проекті Шахденіз через проблеми в транспортуванні конденсату також видобуток знижений до мінімуму", - сказав він.
Р.Абдуллаєв відзначив, що в результаті катастрофи на турецькій ділянці БТД згоріло приблизно 20 тисяч тонн нафти, однак цей збиток буде відшкодований за рахунок страховки, і Азербайджан не зазнає збитків.
У компанії BP-Azerbaijan агентству повідомили, що продовжують свої операції з експорту нафти в колишньому обсязі. "Ми продовжуємо операції, як і було заплановано раніше", - сказав представник компанії.
Раніше повідомлялося, що через аварію на турецькій частині нафтопроводі Баку-Тбілісі-Джейхан (БТД) компанія BP-Azerbaijan направила нафта, що добувається на родовищах Азері-Чіраг-Гюнешлі азербайджанського сектора Каспію, по трубопроводу Баку-Супса і залізницею Баку-Батумі. Також компанія відновила прокачування нафти по трубопроводу Баку-Новоросійськ.
Трубопровід Баку-Супса був зупинений на ремонт і простоював останні 19 місяців. Заповнення трубопроводу після ремонту почалося із червня 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас