Нафта подорожчала через побоювання зриву постачання з Каспійського регіону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта подорожчала через побоювання зриву постачання з Каспійського регіону

Енергетика
248
На торгах в Азії в понеділок 11 серпня нафта подорожчала на тлі побоювань, що війна між Росією і Грузією може стати причиною зриву експорту з Каспійського регіону.
До 9:39 вересневі ф'ючерси на нафту марки WTI виросли на 0,95% до $116,30 за барель. Ф'ючерси на нафту марки Brent до 9:59 мск піднялися на 0,94% до $114,76.
"Я думаю, що військовий конфлікт у Грузії - це ключовий фактор, що вплинув на зростання цін цього ранку. Дуже багато чого дуже швидко відбулося з моменту першої російської атаки минулого тижня. Також відбулося до деякої міри технічне відновлення після різкого спаду в п'ятницю, - цитує Reuters аналітика Bank of Australia Девіда Мура.
Військовий конфлікт між Росією та Грузією почав розвиватися в ніч із 7 на 8 серпня, коли Грузія ввела війська на територію Південної Осетії з метою повернути її під контроль Тбілісі. 9 серпня азербайджанська нафтова компанія ДНКАР повідомила, що через зіткнення були припинені відвантаження нафти та нафтопродуктів із двох грузинських портів. 10 серпня міністр економіки Грузії Ека Шарашидзе заявила, що російські бомбардувальники можуть піддати бомбардуванню нафтопровід Баку- Тбілісі-Джейхан. За кілька днів до російсько-грузинського конфлікту нафтопровід був висаджений на території Туреччини і зараз іде його відновлення, що займе від одного до двох тижнів.
Незважаючи на те, що новини про конфлікт уперше з'явилися в п'ятницю, ціни на нафту тоді продовжили зниження, оскільки трейдери проігнорували їх і сфокусувалися на зміцненні долара та очікуваннях зменшення світового попиту на нафту.
Однак аналітики вважають, що ціни залишаться волатильними, зважаючи на те, що геополітична напруга на Близькому Сході може також викликати зрив поставок. Іран, четвертий у світі експортер нафти, не поступиться Заходу і не зупинить збагачення урану, незважаючи на загрозу жорстких санкцій, процитували іранські ЗМІ слова представника уряду в неділю. Напруга між Іраном і Заходом щодо ядерної програми Ісламської республіки була основною причиною збільшення цін на нафту в останні місяці.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас