Міняю діаманти на залізну руду... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міняю діаманти на залізну руду...

Казна та Політика
343
На тлі порівняно низьких темпів зростання цін на діаманти окремі алмазодобувні компанії переключаються на видобуток руд різноманітних металів та інших видів ресурсів, пише The Wall Street Journal.
Австралійська Flinders Diamonds недавно почала розробляти розташовані у Західній Австралії родовища залізної руди, ціни на яку зросли пропорційно збільшенню споживання сталі. Компанія змінила свою назву на Flinders Mines Ltd., що більше відображає її нинішній профіль. Її акції виросли у ціні після заяви про це у квітні.
У липні минулого року компанію з видобутку алмазів Sierra Leone Diamond було перейменовано на African Minerals Ltd., що адекватніше співвідноситься з її діяльністю з видобутку руд металів в Африці.
Зростання цін на алмази порівняно з іншими сировинними товарами було "надзвичайно слабким", зазначає Чарльз Віндхам, засновник сайта PolishedPrices.com, на якому розраховується індекс оптової торгівлі діамантами. З початку цього року індекс практично не змінився, а порівняно з попереднім роком збільшився всього на 3,6%.
Попит на діаманти, і зокрема продажі в США, перебуває в поганому стані внаслідок загальних негативних настроїв на американському ринку. De Beers, найбільший у світі виробник алмазів, показав падіння виручки 2007 року на 3,7% - до 5,9 млрд. дол.
Нині спостерігається ситуація, протилежна тій, що була 2001 року, коли з’явилося щонайменше 60 нових алмазодобувних компаній. При цьому на розробку одного алмазного рудника потрібно від семи до десяти років, зазначає консультант із видобутку коштовного каміння Hoodless Brennan Ltd. Девід Харгривс.
Однак, попри такі тенденції, окремі великі гравці стверджують, що попит на діаманти в довгостроковій перспективі дуже сприятливий, а ціни на велике каміння гарної якості значно зросли. Канадська компанія Aber Diamond Corp., викупивши контроль над Harry Whinston Diamonds і сфокусувавши увагу на продажу високоякісного каміння у роздрібних магазинах, показала збільшення сумарної виручки на 10% за перший квартал. Це стало результатом гарних показників продажів в Азії та Європі, тому що виробництво компанії зменшилося на 31%.
De Beers очікує на зростання попиту на Близькому Сході та у таких країнах, як Китай, Індія і Росія. Цього року вона підняла ціни на каміння в середньому на 8,5%.
Rio Tinto PLC, на частку якої припадає 16% від обсягів світового видобутку алмазів 2007 року, очікує зростання цін на алмази у відповідь на "значний провал у пропозиції" цього року і припускає, що попит дещо перевищуватиме пропозицію протягом наступних десяти років.
"Видобуток алмазів - це гра на довгострокову перспективу, - наголошує Ч.Віндхам. - Ті, хто переключається з одного ресурсу на інший, зазвичай не домагаються успіху".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас