Повний бак: бензин у серпні дорожчати не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повний бак: бензин у серпні дорожчати не буде

Енергетика
671
Питання вартості бензину на вітчизняних АЗС не втрачає своєї актуальності. Експерти розходяться у своїх прогнозах розвитку ситуації на ринку. Одні обіцяють зниження роздрібних цін на А-95 до 6 грн./літр, інші впевнені, що падіння цін очікувати не доводиться. Правда, і подальшого зростання вартості світлих нафтопродуктів фахівці поки не прогнозують. Чого ж все-таки очікувати українським автомобілістам до осені - розбиралася інтернет-газета "Сейчас".
Згідно з офіційними даними, зараз ціни на пальне в Україні - одні з найнижчих у Європі. Дешевше можна заправитися тільки в Росії та Білорусії. При цьому деякі аналітики припускають, що вже до середини серпня в Україні можливе здешевлення бензину А-95 на 30-45 копійок через зниження ціни на нафту і нафтопродукти на світовому ринку. Швидше за все, роздрібні ціни спочатку стабілізуються, а до середини серпня знизяться на 5-7%. Однак насправді доля цього прогнозу залежить в основному від подальших коливань світових цін на нафту. Примітно, що за останній тиждень ціни на нафту не змінилися, - стверджують експерти.
Криве дзеркало Європи
Сергій Сапегін, директор НТЦ "Психея", назвав кілька причин для зниження українських цін на бензин. "По-перше, це світова кон'юнктура, що робить досить сильний вплив на ринок, особливо в останні два роки, коли українські рекомендовані ціни уряд прив'язав до світових цін "за формулою". Тобто, рекомендовані ціни є результатом розрахунків, пов'язаних з котируваннями на європейських ринках", - зокрема, розповів Сапегін.
Другою причиною для падіння цін на АЗС, на думку експерта, є той факт, що на європейських паливних ринках за останній місяць спостерігається зниження цін на величину порядку 10%. У той же час, на кордоні України зміни по різних видах палива становлять уже від 4% до 7%. "Таким чином, ми бачимо, що вже на кордоні України є відмінності від того, що відбувається на європейських ринках. Це є ціною ризику поставок в Україну", - відзначив він.
Що стосується ситуації на внутрішньому ринку, то крупнооптові ціни на паливо за останній тиждень знизилися тільки на 1%, дрібний опт і того менше - на 0,5%. "Роздріб поки взагалі ніяк не реагує на всі ці зміни", - додав директор НТЦ "Психея".
При цьому раніше Міністр палива та енергетики України Юрій Продан відзначав, що вартість пального на вітчизняних заправках повністю залежить від коливань світових і європейських цін на нафту.
Здешевленню - ні, стабілізації - так?
З урахуванням цих факторів економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь прогнозує зниження вартості бензину А-95 на 50-60 копійок до кінця серпня - початку вересня. "Оскільки вартість бензину в Україні в останні роки прямо залежить від ситуації на світовому нафтовому ринку, внутрішні ціни на вітчизняних заправках обов'язково зміняться", - відзначив Олександр Жолудь. Нагадаємо, за останні дні на світовому ринку ціни на нафту впали нижче позначки $120 за барель.
За словами Жолудя, сьогодні за світовими цінами в Україну ввозиться не тільки імпортне пальне. Російська нафта поставляється на вітчизняні нафтопереробні заводи теж за ринковою ціною. У зв'язку із цим він прогнозує, що через три тижні роздрібні ціни на нафтопродукти знизяться в Україні приблизно на 8-9%. Таким чином, до вересня вартість літра А-95 складе не набагато більше 6 гривень.
Для порівняння, наприкінці липня виконавчий директор Консалтингової компанії UPECO Сергій Куюн прогнозував здешевлення палива в серпні на 5-7% внаслідок здешевлення нафтопродуктів на європейському ринку на 10%. "Якщо подібна тенденція продовжиться, загальна картина може змінитися тижні через три, і роздрібні ціни на бензин і дизельне паливо стабілізуються", - вважає експерт.
Разом з тим, Сергій Сапегін звернув увагу на те, що поки українські оператори не поспішають знижувати ціни на паливо на АЗС, навіть незважаючи на відносну стабілізацію європейського ринку нафтопродуктів.
"Поставки в Україну займають якийсь час, і незважаючи на те, що зростання цін відбувається в лічені два-три тижні, зниження цін відбувається за більш тривалий період. Оператори дуже обережно підходять до змін світової кон'юнктури і не поспішають знижувати ціни. Особливо в умовах, коли споживач не бореться за своє право участі в ринку", - відзначив Сапегін.
"Таким чином, той рівень цін, що ми сьогодні бачимо, швидше за все, збережеться до кінця серпня-початку вересня", - вважає він. За його словами, якщо зниження і відбудеться, то це будуть копійки, а падіння цін до 6 грн. за літр бензину А-95 очікувати не доводиться.
Прогнозований рівень цін у роздрібній мережі на нафтопродукти в 1-й декаді серпня 2008 р., грн./л
За даними консалтингової компанії UPECO
Марія Азоян
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас