Кабмін підстрахує експортерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін підстрахує експортерів

Казна та Політика
216
Уряд планує підтримати високотехнологічний експорт, створивши для страхування його ризиків державну страхову компанію.
Це дозволить щорічно прискорювати темпи збільшення експорту на 3%, упевнені в Мінекономіки. Для роботи механізму держпідтримки експортерів планується щорічно виділяти з держбюджету більше 500 млн грн. Учасники ринку сумніваються в ефективності державних страховиків, віддаючи перевагу приватним компаніям. Однак депутати мають намір впровадити механізм підтримки експорту.
У п'ятницю Міністерство економіки оприлюднило проект закону "Про експортне страхування та кредитування". У пояснювальній записці до документа відзначається, що після вступу України у СОТ в держави залишився один спосіб підтримки експортерів - страхування та кредитування експорту із залученням коштів з держбюджету.
Відповідно до записки, уряд планує підтримувати не всі статті українського експорту, а лише кілька високотехнологічних галузей, зокрема машинобудування та металообробку. Втім, у самому тексті законопроекту обмеження за статтями підтримуваного державою експорту відсутні, а "порядок відбору проектів і напрямків, по яких надається держпідтримка національного експорту, визначається Кабміном".
Механізм держпідтримки експортерів діє більш ніж в 70 країнах-членах СОТ, серед основних торговельних конкурентів України - у Росії і країнах ЄС, Центральної та Східної Європи. 31 травня Рада національної безпеки та оборони доручила уряду в тримісячний термін розробити і прийняти всі дозволені СОТ механізми підтримки виробників.
У рамках створення механізму держпідтримки експортерів уряд планує створити державну "Українську компанію страхування експорту", на заснування і ведення поточної діяльності якої щорічно планується витрачати 50 млн грн, а на забезпечення страхових операцій - ще 350 млн грн. Ці кошти, за розрахунками Мінекономіки, дозволять забезпечити страхування 4% загального обсягу експорту України і досягти прискорення темпів зростання експорту на 3% ($500 млн) щорічно. Крім того, уряд планує сприяти видачі експортерам кредитів через державний Укрексімбанк і частково компенсувати процентні ставки по позиках, для чого пропонується щорічно резервувати в держбюджеті 100 млн грн.
Аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук відзначає відсутність у документі конкретних схем визначення підтримуваного експорту і схем його підтримки. "Це більш ніж рамковий документ, а всі конкретні схеми фінансування і відбору будуть визначатися підзаконними актами Кабміну, що не тільки не дозволяє оцінити результати прийняття цього законопроекту, але й створює загрозу зловживання цими коштами, - говорить він.- В інших країнах дійсно існують агентства підтримки експорту. Однак розпізнавальним моментом їхньої роботи є рівноцінна конкуренція із приватними компаніями без використання бюджетних коштів". Ваврищук вважає, що навіть часткове покриття державою вартості страховки може бути сприйнято експертами СОТ як прихована фінансова підтримка.
При цьому учасники ринку побоюються, що, створивши "Українську компанію страхування експорту", Кабмін надасть їй монопольні права. "Приватні страхові компанії цілком зможуть проводити страхування таких ризиків, тому створення державної страхової компанії недоцільно", - вважає віце-президент Ліги страхових організацій України Наталя Гудима. "У нас є страхова компанія, з якою ми успішно співробітничаємо", - додає почесний президент "Мотор Січі" В'ячеслав Богуслаєв.
Про зауваження до документа говорять й у комітеті з питань промислової та регуляторної політики і підприємництва Верховної ради. "Цей законопроект містить багато спірних статей, тому він повинен бути детально доопрацьований для його прийняття", - упевнена заступник голови комітету Ксенія Ляпіна ("Наша Україна-Народна самооборона"). Втім, після доопрацювання депутати мають намір затвердити створення механізму держпідтримки експорту. "Ми планували подібні пропозиції рік тому при уряді Віктора Януковича. Сьогодні ці пропозиції не втратили актуальності, і даний законопроект варто підтримати", - вважає заступник голови фракції Партії регіонів, екс-міністр економіки Анатолій Кінах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас