Український фондовий ринок пішов у відпустку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український фондовий ринок пішов у відпустку

Фондовий ринок
618
За минулий тиждень вітчизняний ринок акцій просів на 2,7% при цьому активність учасників перебувала на мінімальному рівні
Схоже, що більша частина вітчизняних трейдерів та брокерів зараз перебувають у заслуженій відпустці, а та частина з них, яка продовжує працювати, більше думає про прийдешній або минулий відпочинок, ніж про акції, котирування та спреди.
Принаймні, такий висновок напрошується, якщо подивитися на обсяг торгів і кількість укладених угод минулого тижня. Так, за період з 4 по 8 серпня на головній біржі країни ПФТС середньоденний обсяг торгів становив усього 17,2 мільйони гривень, що майже в 3 рази менше цього показника в липні.
Крім мізерних обсягів, тиждень, що минув, ознаменувався ще й тим, що український фондовий ринок перервав своє півмісячне зростання й, за підсумками 5 торговельних сесій, продемонстрував падіння на 2,7%.
"На ринку зараз дуже низька ліквідність. Так що я не став би говорити про корекції при таких незначних обсягах торгів. Зараз немає ні великих продавців, ні покупців. Ринок роблять невеликі локальні інвестори, які, може бути, і хотіли купити більше паперів, але не можуть через відсутність грошей", - говорить начальник торговельного відділу компанії "Галт енд Таггарт Сек’юрітіз" Олексій Волков.
В цілому український ринок акцій, як й у попередні два тижні, слухняно прямував за змінами американських та європейських фондових індексів, повністю ігноруючи внутрішні новини. Так, початок тижня ознаменувався падінням індексу ПФТС на 1,5%. За словами заступника гендиректора з торговельних операцій інвесткомпанії "Юпрас Капітал" Романа Перепелиці, таке падіння було викликано негативними новинами із зовнішніх ринків, а саме даними про найвищий темп зростання споживчої інфляції в США з 2005 року (PCE index виріс на 0,8% у червні й на 4,1% за рік), а також заявою найбільшого в Європі банку HSBC про збільшення втрат, викликаних іпотечною кризою в США.
За вівторок та середу вітчизняний ринок акцій відіграв 1,3%, слухняно прямуючи за американськими фондовими індексами, які виросли на 2-3% після рішення ФРС залишити базову дисконтну ставку без змін на рівні 2%. Але вже в четвер настрої інвесторів у світі змінилися в гіршу сторону через низку негативних новин. По-перше, найбільше іпотечне агентство США Freddie Mac опублікувало дані про результати роботи за перше півріччя. Збиток цієї організації склав 972 мільйона доларів.
Ще гірше звістки прийшли від найбільшої у світі страхової компанії - American International Group Inc. (AIG). Її збиток у першому півріччі склав 13,16 мільярда доларів. Третім приводом, щоб засмутитися, стала для інвесторів заява міністерства праці США, в якій повідомлялося, що число первісних вимог з виплати допомоги з безробіття за тиждень досягло 455 тисяч доларів. Ця цифра виявилася значно вище прогнозу аналітиків. Під тиском такої кількості негатива провідні закордонні індекси просіли на 1-3%. Український ринок не став проявляти оригінальність і за четвер-п'ятницю втратив 2,6%.
Незважаючи на невдалий тиждень, учасники українського фондового ринку дивляться в майбутнє з великою часткою оптимізму й не очікують значного падіння ринку найближчим часом. "Зараз падіння чекати не варто. Ринок починає шукати позитив, щоб підтримати себе. Швидше за все, мінімальне значення індексу ПФТС у липні (610 пунктів 16 липня) буде найменшим цього року", - говорить трейдер інвесткомпанії "Ренесанс Капітал Україна" Михайло Завадовський.
14,7 тисячі на трьох
Цього разу наші віртуальні інвестиції не змогли підтримати тенденцію другої половини липня й принести редакції прибуток. За період з 1 по 7 серпня сумарний результат наших портфелів склав мінус 14,7 тисячі гривень. При цьому вперше за кілька місяців негативний результат продемонстрували всі портфелі "ДЕЛА". Головним лузером став "Агресивний", що втратив за аналізований період 6,1 тисячі гривень (-1,5 %). Другим у рейтингу за збитковістю став "Консервативний". Його втрати склали 5,8 тисячі гривень (-1,25%). Переможцем у цьому "забігу невдах" можна назвати "Збалансований" - його мінус усього 2,8 тисячі гривень (-0,8%).
"Агресивний" постраждав більше за всіх
Минулий тиждень видався досить нещасливим для більшості паперів, що входять до складу "Агресивного", - сім акцій з одинадцяти подешевшали. Головною невдахою серед паперів "Агресивного" стали акції Дружківського машинобудівного заводу. За період з 1 по 7 серпня вони подешевшали на 21% (тут і далі вказується ціна покупки BID). Нагадаємо, що за позаминулий тиждень вони виросли в ціні на 53,4%. Експерти пояснюють таке коливання цін на акції цього емітента тим, що вони малоліквідни й при необхідності торговці мають можливість легко маніпулювати вартістю цих паперів. Також відчутні цінові втрати понесли папери "Крименерго" - 4,5%.
Однак реальних угод із цими паперами за минулий тиждень не відбувалося, так що це падіння носить досить номінальний характер. Продовжують знижуватися ціни на акції Родовід Банку. За тиждень вони подешевшали ще на 2,9%.
Однак виявилися в складі "Агресивного" й акції, які подорожчали за минулий тиждень, незважаючи на загальний спад на ринку.
Наприклад, вартість паперів "Дніпроспецсталі" виросла на 5,6%. При цьому це вже третій тиждень поспіль, коли їхня ціна росте на 5-6%. "Починаючи з 16 липня виросла ціна на акції всіх секторів, у тому числі й металургійного: Єнакіївського меткомбінату - на 6%, "Дніпроспецсталі" - на 10%. Останнім часом є слабенький тренд до їхнього зростання. Основна причина - падіння ціни на нафту, з 11 липня вона впала більш ніж на 20%", - говорить старший аналітик інвестгрупи "Сократ" Дмитро Хорошун.
"Мотор Січ" погано відробила
Відносно стабільно показав себе на минулому тижні "Збалансований" - його активи подешевшали всього на 0,8 %.
Найбільші втрати цьому портфелю принесли акції "Мотор Січі" - вони подешевшали на 3,3%. Можливо, таке зниження вартості паперів флагмана українського моторобудування викликано його обтяжуючою звітністю за II квартал. Згідно опублікованим даним, прибуток підприємства в II кварталі склав 5,3 мільйони гривень, у той час як за аналогічний період минулого року цей показник становив 121,6 мільйона гривень. "Специфіка виробництва компанії в тому, що вона укладає довгострокові контракти. Собівартість виробництва виросла, а ціна за контрактом залишилася колишньою", - пояснює причини зниження прибутку "Мотор Січ" Олексій Волков.
Успішним виявився минулий тиждень для акцій найбільших українських банків. Так, папери Райффайзен Банку Аваль виросли в ціні на 2,2%, а Укрсоцбанку на 0,7%. "На акції цих двох банків залишається попит. Вони продемонстрували гарні показники за результатами півріччя, і є інвестори, готові купувати їхній папери", - говорить Михайло Заводовський.
Зростаючий долар давить на золото
Активи "Консервативного" втратили ні багато ні мало 5,8 тисячі гривень за тиждень. Головним винуватцем невдач цього портфеля як і раніше залишається золото. За минулий тиждень його вартість на світових ринках опустилася на 3%. З урахуванням того, що, починаючи з 20 липня жовтий метал подешевшав вже майже на 10%, вкладання в золото стає все складніше назвати безризиковими інвестиціями. Так, 5 серпня ціна золота на Товарній біржі Нью-Йорка (COMEX) опустилася нижче психологічної оцінки в 900 доларів за унцію. Аналітики пояснюють стрімке падіння ціни на жовтий метал посиленням американського долара та нафтою, що дешевшає.
Ще одним неприємним сюрпризом для управляючих портфелем "ДЕЛА" стало зниження вартості чистих активів фонду "Парекс фонд Українських облігацій" на 3,9%. Але як пояснили співробітники "Парекс Ессет Менеджмент", таке здешевлення пов'язане з тим, що зараз проходить допемісія акцій, які входять до портфелю цього фонду.
Акції підприємств яких секторів ви вважаєте найбільш недооціненими в теперішній час?
Агшин Мирзазаде, начальник аналітичного відділу інвесткомпанії "Фойл Сек’юрітіз"
На сьогоднішній день індекс ПФТС знизився більш ніж на 40% з початку року й показав найгіршу динаміку серед світових індексів після в'єтнамського індексу HO CHI MIN. Ринкова капіталізація багатьох українських підприємств із різних секторів економіки стала нижче їхньої справедливої вартості. Сьогодні майже в кожному секторі можна виділити компанії з потенціалом зростання від 50% до 100%. У той же час багато компаній, що втратили у своїй капіталізації, продовжили збільшувати продуктивність і поліпшувати прибуток у першому півріччі 2008 року. Багато недооцінених компаній бачимо сьогодні в машинобудівному секторі. Наприклад, Стаханівський (SVGZ) і Крюківський (KVBZ) вагонобудівні заводи, за нашими прогнозами, мають потенціал зростання до 100%. "Луганськтепловоз" (LTPL) зараз торгується на 45% нижче справедливої вартості. З металургійного сектора ми виділяємо "Азовсталь" (AZST) з апсайдом більше 60% та "Дніпроспецсталь" (DNSS) з апсайдом 50%. У коксохімічному секторі нам подобається Ясиновський коксохімічний завод (YASK) з потенціалом зростання в 80% завдяки стабільним поставками вугілля й високим цінам на продукцію, яку випускають. З банківського сектора найбільший апсайд бачимо в Мегабанку (MEGA) - 60%, що на даний момент торгується нижче своєї балансової вартості.
Олександр Макаров, в.о. начальника відділу інвестиційного консалтингу компанії "Юпрас Капітал"
Глибоке падіння фондового ринку цього року зробило багато акцій досить привабливими. Найбільший інтерес, на наш погляд, цього року будуть представляти акції металургійного сектора та коксохімії. У той час як по багатьом іншим секторам потенціал компаній базується переважно на очікуваннях майбутніх доходів і надіях на зменшення практики трансферного ціноутворення, металурги й коксохіміки дістають рекордний прибуток уже зараз. Демонстрація гарних показників поточної діяльності й непоганих перспектив роблять покупку цих акцій цікавим вкладенням, навіть незважаючи на загальну невизначеність, що панує на ринку.
Я б виділив Єнакіївський металургійний завод (цільова ціна 869 грн., потенціал зростання - 299%), Алчевський металургійний комбінат (цільова ціна без урахування об'єднання ІСД з Євразом - 0,62 грн., потенціал зростання - 69%), ММК ім. Ілліча (7,95 грн., 148%), Авдіївський коксохімічний завод (34 грн., 73%).
Цікавими можна було б назвати й компанії, що добувають енергоносії, - "Укрнафта" і шахти. Але є й ризики - корпоративний конфлікт на "Укрнафті" (цільова ціна 350 грн., потенціал зростання - 94%) поряд з можливістю чергового підвищення рентної плати робить вкладення більше ризикованими.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас