Експерт: Ціни на об'єкти комерційної нерухомості в Києві під кінець року можуть знизитися на 10-12% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ціни на об'єкти комерційної нерухомості в Києві під кінець року можуть знизитися на 10-12%

Нерухомість
374
Ціни на об'єкти комерційної нерухомості в Києві при сформованій сьогодні ситуації на ринку банківського кредитування до кінця 2008 року можуть знизитися на 10-12%.
"Якщо ситуація в банківській сфері не зміниться, а, за всіма прогнозами, вона не зміниться, то вже до жовтня ми будемо спостерігати певний застій на ринку й зниження цін на об'єкти нерухомості. Прогнозований нами відсоток зниження ціни до кінця року на ринку комерційної нерухомості складе близько 10-12%", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" начальник відділу комерційної нерухомості компанії ТОВ "Траекторія" (Київ) Валентин Вечерський.
При цьому керівник департаменту PR компанії ТОВ "ТИКО-Констракшен" Надія Леонець відзначає, що в сегменті комерційної нерухомості в серпні також буде спостерігатися затишок.
"Цей місяць традиційно вважається "мертвим" для всього ринку. Тому вартість оренди столичних офісів, рівно і як площ у торгових центрах, залишиться незмінною. Підвищення ставок оренди в БЦ ще на 5-7% можна чекати у вересні-жовтні", - прогнозує вона.
Разом з тим В.Вечерський повідомив, що минулого місяця активність на ринку комерційної нерухомості помітно зменшилася.
"У порівнянні із червнем, кількість угод у липні як по оренді, так і продажу знизилася на 11%, а в порівнянні із травнем - на 15-18%. Все більше ринок став поповнюватися новими пропозиціями із продажу, оренди офісних і торговельних приміщень. Рівень попиту знизився на 3-5% у порівнянні із червнем і на 10-14% у порівнянні із травнем", - сказав він.
За даними експерта, більше 60-70% угод по комерційній нерухомості в липні укладалося із залученням кредитних коштів.
"Через складності в одержанні кредитів на купівлю приміщень відбувся великий відтік потенційних покупців з ринку. Це й спровокувало помітне зменшення рівня попиту на об'єкти комерційної нерухомості. Найчастіше виникають ситуації, коли в покупця є гостра необхідність у придбанні приміщення й, одержавши відмову в кредиті, йому доводиться продавати свої інші активи. Такий відсоток покупців сьогодні становить близько 3-5%", - відзначає він.
Вечерський також сказав, що в цей час багато будівельних компаній заявили про "заморожування" деяких своїх проектів через нестачу фінансування з боку приватних інвесторів, відмови багатьох банків відкривати кредитні лінії, різкого зміцнення гривні.
"Тому багато забудовників сьогодні "випускають" у продаж найбільш ліквідні приміщення - офісні, торговельні фасадні приміщення в цокольних, перших поверхах споруджуваних комплексів. Раніше такі приміщення продавалися в останню чергу за максимально можливою на той момент ринковою вартістю", - говорить експерт.
Вечерський також відзначає, що до зміцнення курсу гривні практично 95% угод по комерційній нерухомості проходили в іноземній валюті - доларах США, тоді як сьогодні половина угод проходить у гривні, 10% - у євро й 40% - у доларах США, найчастіше із прив'язкою до старого курсу - 5,0 грн/$1.
Начальник відділу комерційної нерухомості компанії ТОВ "Траекторія" також констатує збільшення минулого місяця пропозиції на ринку офісних приміщень на 4% у порівнянні із травнем.
За його даними, пропозиція офісних приміщень на ринку комерційної нерухомості в липні становила 42% від загального обсягу пропозиції, торговельних приміщень - 38%, виробничо-складських приміщень - 20%.
Група компаній "Траекторія" створена в 2002 році. Основними видами її діяльності є надання посередницьких послуг на ринку нерухомості, інвестиційна та девелоперська діяльність, операції на фондовому й фінансовому ринках.
Компанія "ТИКО-Констракшен" створена в 1998 році. Працює в сфері девелопмента торговельної, офісної, готельної, складської й житлової нерухомості. Компанія входить до групи "ТИКО".
На сьогоднішній день портфель реалізованих проектів компанії складається із шести бізнес-центрів у Києві класів "B" й "B+" загальною площею більше 30 тис. кв. м, а також п'ятизіркового готелю "Опера" на 140 номерів площею більше 12 тис. кв. м.
Компанія також реалізує два проекти в столиці: ТРЦ "Петрівка" на Московському проспекті, 10 (більше 160 тис. кв. м), а також ТРЦ на просп. Комарова (45 тис. кв. м).
Планується також будівництво коттеджного містечка в Бориспільському районі на земельній ділянці площею 38 га.
До кінця 2010 року ТОВ "ТИКО-Констракшен" планує мати в портфелі об'єкти комерційної нерухомості загальною площею більше 700 тис. кв. м..
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас