Росія на порозі стагфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія на порозі стагфляції

Казна та Політика
1213
Тим часом навіть короткий аналіз показує, що всі розмови про перегрів - від лукавого. Росія на порозі стагфляції, пише в газеті “Московський комсомолець” відомий економіст Микита Кричевський.
"Це дуже зручно - говорити про те, що економіка перегрілася. Мало хто знає, що означає “перегрів економіки”, проте при будь-якій розмові про зростання інфляції можна сказати: “Що ж ви хочете - це розплата за високі темпи економічного зростання останніх років”. Ми думали, що кращі роки попереду, а виявилося, що добре ми вже пожили.
Так що це таке - перегрів економіки? Визначення, яке найбільше цитують, є таке: “Перегрів економіки - надмірно високі темпи економічного зростання, що приводять до ризику виникнення та розвитку інфляційних процесів через необґрунтовані державні витрати”. Торік ВВП виріс на 8,1%, інфляція - на 11,9%, реальні витрати бюджету - на 27,7%.
В наші дні всі розмови про перегрів стали безглуздими. До нас стукається хвороба страшніша - стагфляція. Термін для багатьох незвичний, але саме він найбільш точно характеризує нинішні економічні тенденції. Стагфляція - стан економіки, при якому застій у сфері виробництва і зростаюче безробіття (стагнація) сполучаються з безперервним зростанням цін (інфляція). Виявляється, економіку можна довести до ручки навіть при надвисоких цінах на сировину.
Суворо кажучи, стагфляція в російській економіці ще не настала, але вона вже на порозі. Проблема ж в тому, що її ніхто не помічає, всі зайняті перерозподілом металургійних і вугільних активів, просуванням “Концепції-2020”, відстоюванням ПДВ та іншими не менш важливими справами. Якщо ж хтось ставить уряду або окремим міністерствам неприємні питання - таким проголошують війну і записують трохи не у вороги народу.
Подивимося на результати соціально-економічного розвитку країни в першому півріччі та порівняємо їх з аналогічним періодом 2007 року. Почнемо із промисловості, що складається з галузей видобутку корисних копалин, обробляючих виробництв, а також виробництва та розподілу електроенергії, газу та води.
У видобутку природних ресурсів найбільше нас цікавить динаміка двох основних експортних товарів - нафти та газу. У першому півріччі зниження видобутку нафти склало 0,6%, а видобуток природного газу виріс на 1,7%. Все пізнається в порівнянні: за підсумками минулого року приріст видобутку нафти склав 2,1%, а видобуток газу знизився на 0,8%. Що це, як не стагнація у двох базових експортно орієнтованих галузях? Особливо якщо зіставити дані останнього часу, наприклад, з 2003 р., коли приріст видобутку нафти склав 10,8%, а видобуток газу виріс на 3,5%. В цілому приріст у сфері видобутку корисних копалин у першому півріччі склав 0,5% проти 3,0% в тому ж періоді минулого року.
Обробна промисловість, яка всі останні роки була предметом гордості уряду, в 2008 р. також підводить своїх кураторів.
Гірші результати - у виробництві електрообладнання: у першому півріччі минулого року в ньому зафіксоване зростання в 19,2%, цього року - абсолютне зниження в 7,7%. В 1,5-2 рази знизилися темпи зростання в хімічному, текстильному виробництві, виробництві харчових продуктів, металургії, а в деяких галузях обробних виробництв у червні в порівнянні із травнем взагалі зафіксований спад.
З іншого боку, лідерами зростання стали ті галузі, де залежність від обсягів зовнішнього фінансування та державного регулювання найменша. До таких галузей можна віднести виробництва пластмасових виробів (зростання на 17,2%), меблів (16,2%), скла та виробів зі скла (10,9%), дерев'яних будівельних конструкцій (10,6%).
Окремо стоїть випуск легкових автомобілів (приріст на 19,1%). Успіх дутий - не секрет, що в Росії прискореними темпами зводяться збірні модулі з випуску застарілих моделей іноземних автогігантів. Ніяких нових технологій: всі комплектуючі поставляються через кордон, у нас машини лише набувають товарний вид.
Сфера виробництва електроенергії, газу і води, незважаючи на в цілому непогані результати (приріст склав 4,1% проти спаду в 3,8% у минулому), змусила схопитися за голову при погляді на виробництво електроенергії гідроелектростанціями: абсолютне зниження в порівнянні з тим же періодом минулого року склало 13,9%. Це вже не стагнація - провал.
У підсумку темпи зростання промвиробництва знизилися з 7,1% у першому півріччі минулого року до 5,8% у нинішньому. Поки короткотермінова тенденція зниження ризикує перетворитися в довготермінову, оскільки цього року інвестиції в основний капітал - основа майбутнього зростання - у порівнянні з тим же періодом минулого року знизилися з 23,7% до 16,9%.
Зростання інфляції в нинішніх умовах також є симптомом настання стагфляції. Більш того, саме інерційна природа інфляції є однією з основних передумов виникнення стагфляційної кризи. Якщо за весь “перегрітий” 2007 р. індекс споживчих цін виріс на 11,9%, то за першу половину нинішнього року - вже на 8,7%, а на 4 серпня - на 9,4%. Свіжий урядовий прогноз інфляції за підсумками року в 11,8% знаменний тим, що він лише на одну десяту нижче підсумкового показника минулого року. Дрібничка, а приємно, особливо коли живеш сьогоднішнім днем.
Цілком ймовірно, і цей прогноз восени буде переглянутий. Причин дві. Перша - традиційний осінній злет споживчих цін, пов'язаний з попереднім зростанням палива, комуналки, транспортних послуг. Цього року до тих, що стали вже традиційними, факторам додадуться зростання корупційної складової, монополізація всього і вся, що підсилюється, збільшення вартості кредитних ресурсів.
Друга причина - випереджальні темпи зростання споживчих цін зростання цін виробників промислових товарів, що склало за півріччя 17,0% (порівняйте зі зростанням цін на споживчі товари в 8,7%). Причому в II кварталі ціни промислових виробників росли в середньому на 4,3% на місяць. Восени сплеск промислової інфляції перекинеться на споживчий ринок, тому що ті, хто задовольняє наші повсякденні потреби, будуть змушені закуповувати необхідне обладнання за зрослими цінами. Крайнім, як завжди, виявиться населення.
Чому ж інфляція настільки висока? Не варто пояснювати інфляційні лиха, що звалилися на нас, “тлетворним впливом Заходу”. Проблема подорожчання продовольства торкнулася всіх. Однак у січні-травні цього року офіційний показник російської інфляції перевищив зростання споживчих цін у країнах ЄС в 3,7 рази. Причини зростання споживчих цін (крім світового подорожчання сільськогосподарської продукції) ті ж, що й при виникненні стагфляції: неефективне державне регулювання природних монополій, зростання грошової маси, придушення конкуренції і, звичайно ж, всепоглинаюча корупція. Маховик інфляції додатково розкручують зростаючі інфляційні очікування й громадян, і підприємств, що також підстьобує споживання.
Коротко про інші макроекономічні “досягнення” останнього часу. Житлове будівництво. Темпи введення житлових будинків у порівнянні з тим же періодом 2007 р. знизилися з 34,3% до 2,9%, або в 11,8 рази. Для багатьох це буде відвертістю, але Росія так і не досягла показників введення житла навіть 1980 р. У той олімпійський рік у РСФСР було побудовано 1057 тис. квартир, а в 2007 р. - 721 тис. Кому потрібно збільшення середньої площі побудованої квартири з 49,6 кв. м в 1980 р. до 84,6 кв. м в 2007-му, якщо людям жити ніде? До того ж в 1980 р. народжуваність перевищила смертність на 1,4 млн. чоловік, а в 2007 р. смертність перевищила народжуваність на 477,7 тис.
У першому півріччі цього року, у порівнянні з тим же періодом минулого, частка заощаджень у структурі використання грошових доходів знизилася з 9,1% до 8,3%. Ще більше зменшилася питома вага вкладень громадян у цінні папери - з 10,1% до 8,9%. Проте росте соціальне розшарування: офіційне співвідношення між середніми рівнями доходів 10% найбагатших та найбідніших, що становило за підсумками першого півріччя минулого року 15,4 рази, цього року виросло до 15,8 рази.
Демографія. У січні-травні цього року в порівнянні з тим же періодом минулого року народжуваність зросла на 8,7%, а смертність - на 1,0%. Однак якщо зростання народжуваності незабаром зійде на нівець (нинішній сплеск забезпечений не титанічною роботою влади, а демографічним вибухом часів перебудови), то смертність рік у рік буде збільшуватися. Так само як міграційний приріст - майже половину природного збитку росіян (точніше, 46,3%) покрили мігранти.
Примара стагфляції, що фланірує над Росією, незабаром матеріалізується у величезного монстра, боротися з яким немає кому".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас