Рада Безпеки ООН не ухвалила ніяких рішень щодо грузино-осетинского конфлікту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада Безпеки ООН не ухвалила ніяких рішень щодо грузино-осетинского конфлікту

257
Рада Безпеки ООН не ухвалила ніяких рішень і заяв за підсумками екстреного засідання, що пройшло сьогодні і було присвячене ескалації грузино-осетинского конфлікту. Засіданню передували двогодинні консультації, хоча зазвичай ця процедура займає порядка п'ятнадцяти хвилин.
Спецпредставник Грузії в РБ ООН Іраклій Аласанія заявив, що Росія надає весторонню підтримку південноосетинським сепаратистам, зокрема через миротворчий контингент, розташований в Цхинвалі. Він зазначив, що російські миротворці надають їм розвідувальну допомогу, матеріальну та іншу. "Це є порушенням тих зобов'язань, які Росія узяла на себе з врегулювання цього конфлікту", - вказав спецпредставник Грузії.
І.Аласанія нагадав, що напередодні президент Грузії Михайло Саакашвілі заборонив відкривати вогонь по позиціях військ Південної Осетії. Проте "о 19:30 з боку сепаратистів був відкритий вогонь по грузинському селу, в результаті якого воно було повністю знищене". О 21:30 піддалася обстрілу поліцейська ділянка, в результаті отримали поранення десятки людей Окрім цього, в селі Тімурашенія в результаті масованого обстрілу була зруйнована поліцейська дільниця та безліч будинків, розповів спецпредставник Грузії в ООН.
Представник Грузії в ООН також заявив про те, що в Південній Осетії служать офіцери російських і колишні офіцери радянських збройних сил. "У керівництві і ВС Південної Осетії служать офіцери збройних сил і спецслужб Росії, зокрема, Борис Атоєв, голова комітету держбезпеки Південної Осетії, який за часів СРСР займав позиції в КДБ, а також Володимир Плутоєв, полковник російської армії, і Олег Чеботарьов, співробітник російського ФСБ", - заявив постійний представник Грузії в ООН. Ці та інші офіцери цілком підтримуються Росією, займаються развіддіяльністю, збором інформації, - зазначив постпред Грузії. Як правило, за словами І.Аласанії, вказані особи працюють під прикриттям миротворців і мандата РБ ООН.
Він також заявив, що Грузія пропонує до повного врегулювання конфлікту передати керівництво Південною Осетією голові тимчасової адміністрації Цхинвальського регіону Дмитру Санакоєву, "який є осетином за національністю і у минулому був одним з лідерів сепаратистів". "Наша мета на найближчу перспективу полягає у відновленні миру і нормального, спокійного життя в Південній Осетії", - сказав І.Аласанія.
Раніше він заявив, що Грузія пропонує амністувати південноосетинських лідерів у разі припинення конфлікту. За словами І.Аласаніяї, Грузія готова забезпечити повернення біженців в зону нинішнього конфлікту, забезпечити постачання води і продовольства. Грузія вже виділила 2 млн євро на екстрену гуманітарну допомогу для районів конфлікту.
В той же час, спецпредставник Італії в ООН заявив, що Грузія і Південна Осетія повинні дотримувати "олімпійське перемир'я". Він виразив упевненість, що представники ООН в зоні конфлікту приймуть необхідні заходи для відновлення діалогу і припинення військових дій. А Вашингтон призвав Росію відвести війська від кордону з Грузією і не посилати туди своїх добровольців.
Великобританія та Китай також виразила глибоку стурбованість ескалацією ситуації в районі грузино-осетинського конфлікту, і призвали сторони негайно припинити бойові дії і відновити переговори.
За словами представника Великобританії, до того як прийти в цей зал, члени Ради Безпеки проводили консультації і не змогли поки домовитися з питання про текст заяви РБ ООН. "Я сподіваюся, що найближчим часом ми зможемо прийти до консенсусу з приводу тексту заяви. І те що зараз ми не змогли поки виробити цей текст, це не повинно розглядатися як знак нездатності Ради Безпеки впливати на ситуацію в регіоні", - підкреслив представник Великобританії.
МЗС України рекомендує українцям утриматися від поїздок до Південної Осетії та Абхазії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас