Грузинські війська штурмують столицю Південної Осетії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузинські війська штурмують столицю Південної Осетії

1936
Грузинські війська штурмують столицю Південної Осетії. Про це повідомляє "5" канал. Триває операція з "наведення у Цхінвальському регіоні конституційного порядку". Під грузинський контроль перейшли шість сіл. За попередньою інформацією, загинули 15-ро людей. З ночі столицю невизнаної республіки обстрілювали з установок "Град", гаубиць та мінометів. Артилерію з повітря прикривала військова авіація.
Таким чином оголошене напередодні президентом М.Саакашвілі припинення вогню тривало лише кілька годин. Керівництво сепаратистів заявляє, що поки розраховує на власні сили, але в разі необхідності звернеться до Росії.
З Абхазії повідомляють - на допомогу осетинам вирушили військові підрозділи з важкою технікою.
Тим часом Росія скликає сьогодні екстрене засідання Ради Безпеки ООН з осетинського питання. Як заявляє російська сторона - грузинський миротворчий контингент вийшов з підпорядкування штабу змішаних сих з підтримання миру у зоні конфлікту і фактично Грузія розпочала війну проти Південної Осетії. У Тбілісі війною це не називають, але факт наступу - визнають.
За словами секретаря Ради безпеки Грузії Кахі Ломая, у відповідь на припинення вогню, яке оголосив президент М.Саакашвілі і його пропозицію розпочати мирні переговори, сепаратисти розпочали обстріл грузинських сіл. " Ми маємо інформацію про втрати серед мирного населення. Надходять повідомлення про пересування з Росії на територію Південної Осетії сотень одиниць військової техніки, а також найманців. У таких обставинах Грузія була змушена вжити адекватних заходів, щоб захистити мирне населення регіону", - зазначив Ломая.
Світова спільнота миттєво відреагувала на загострення конфлікту. Генсек ООН Пан Гі Мун глибоко занепокоєний тим, що відбувається на грузино-осетинському кордоні. Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Хав'єр Солана зателефонував Саакашвілі та закликав грузинського керманича до діалогу. Держдепартамент США пропонує Москві натиснути на Південну Осетію і змусити припинити вогонь. А російський посол Юрій Попов назвав дії Грузії "підступними".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас