Зібрання підпорядкувань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зібрання підпорядкувань

313
Президент Віктор Ющенко наполягає на розширенні повноважень Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, зокрема перепідпорядкуванні йому резервного фонду Кабінету міністрів і включенні до нього підрозділів різних міністерств і відомств, відповідальних за безпеку людей.
Ющенко впевнений, що в такий спосіб можна буде набагато швидше ліквідувати наслідки надзвичайних ситуацій. Ідеї глави держави прогнозовано підтримали в МНС.
Однак у профільному парламентському комітеті подібну концентрацію коштів і повноважень вважають нелогічної. Заступник глави секретаріату президента (СП) Роман Безсмертний вчора заявив, що президент Віктор Ющенко наполягає на розширенні повноважень Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та, як наслідок, зміні статусу МНС.
"На жаль, у міністерства немає ні техніки, ні плавзасобів, ні ресурсів для того, щоб чітко діяти в умовах, з якими ми зіштовшнулися не тільки сьогодні, у Прикарпатті та Закарпаття, але й у попередні роки - у Херсоні та Криму",- цитує Безсмертного прес-служба глави держави.
За словами заступника глави СП, президент не згодний з тим, що окремі підрозділи, які займаються проблемами безпеки людей, розосереджені в різних міністерствах або мають автономний статус. "Всі ці відомства необхідно зібрати в МНС",- висловив позицію глави держави Роман Безсмертний.
Глава МНС Володимир Шандра вчора підтвердив, що ситуація з матеріально-технічним забезпеченням відомства дійсно дуже важка. "Наслідки масштабної катастрофи, що відбулася 23-27 липня в Західній Україні, вдалося усунути лише завдяки мужності людей та їх чіткій взаємодії з обласними адміністраціями, районними та сільськими радами", - сказав він.
У парламентському комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи не підтримують ініціативу президента. "В МНС і так все зібрано! Може, до них ще приєднати й Міністерство освіти?" - обурювався член комітету, народний депутат від Партії регіонів Борис Дейч.
Разом з тим він згодний з необхідністю забезпечення міністерства найсучаснішою технікою та обладнання, а також персоналом, навченим методам порятунку та ліквідації надзвичайних ситуацій.
Найбільш суперечливою пропозицією президента є передача в розпорядження МНС резервного фонду Кабінету міністрів, що зараз перебуває в управлінні Мінфіну. "Затримка з виділенням коштів, яку ми спостерігаємо в Західній Україні, заважала вживати активні дії, насамперед з порятунку людей", - заявив Безсмертний.
Як відомо, відповідно до Бюджетного кодексу, резервний фонд бюджету не може перевищувати 1% від обсягу витрат загального фонду бюджету. Після прийняття змін до держбюджету загальний фонд витрат склав 46,474 млрд грн.
У МНС пропонують створити окремий фонд, кошти з якого міністерство зможе вчасно використати для фінансування першочергових заходів щодо ліквідації надзвичайних ситуацій. Основний же фонд, на думку Володимира Шандри, повинен перебувати в підпорядкуванні Міністерства економіки "для вирішення більш глобальних і стратегічних завдань". "Починаються аварійно-рятувальні роботи, і ми не можемо чекати, поки збереться засідання уряду або Ради, щоб надати нам фінансування, тому що ці роботи в основному проводяться в перші дні", - сказав Шандра. На питання, чи підтримають таку ініціативу в Кабінеті міністрів, він відповів: "Я вважаю, що повинні підтримати! Іншого шляху в нас просто немає!"
У профільному комітеті впевнені, що порядок використання коштів з резервного фонду повинен визначатися тільки урядом. "Кабінет міністрів є колегіальним органом, а прийматися такі рішення повинні колегіально, з урахуванням інтересів всієї країни", - заявив Дейч.
За словами Романа Безсмертного, президент пропонує розглянути комплекс питань на засіданні уряду і якщо буде потреба винести їх на обговорення Ради національної безпеки та оборони.
Людмила Долгополова
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас