Світова криза захопила AIG — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова криза захопила AIG

688
Вчора найбільші страхові компанії світу змусили спостерігачів фондового ринку неабияк похвилюватися - результати їх діяльності за I півріччя викликали значні скачки котирувань страховиків. Наслідку кризи призвели до того, що німецький Allianz і американська AIG втратили в ціні, а французька AXA збільшила вартість своїх акцій.
У середу ввечері світові страхові гіганти почали публікацію квартальних і піврічних звітів. Найбільша в Європі німецька страхова група Allianz повідомила, що її чистий прибуток в II кварталі впал на 28% - до 1,5 млрд євро (з 2,1 млрд євро). Це викликано падінням на 19% продажів полісів фондового страхування життя (unit-linked life insurance products - накопичення клієнта інвестуються в певні їм самим фонди), загальні страхові премії впали на 10,9%. Керівництво Allianz попередило ринок, що за підсумками року компанія навряд чи досягне наміченого зростання прибутку в середньому на 10%. Після цього акції страховика у Франкфурті впали в ціні на 2,2% - до 110,83 євро за штуку.
Тим часом акції другого за величиною в Європі страховика, французької AXA, які повідомили вчора про зниження прибутку в I півріччі на 32% - до 2,1 млрд євро, навпроти, виросли в Парижі на 4,81% - до 21,36 євро. Ринок так відреагував на звіт AXA, тому що аналітики очікували від AXA зниження прибутку до 1,8 млрд євро. Крім того, компанія залишила чинним очікуваний розмір дивідендів за 2008 рік.
Дуже засмутив учасників ринку найбільший у світі страховик - американська AIG, який одержав третій підряд квартальний збиток. В II кварталі чистий збиток AIG, викликаний списанням активів на суму $11 млрд, склав $5,357 млрд (прибуток в II кварталі минулого року - $4,28 млрд). На інвестиціях в американський ринок житла AIG втратила $4 млрд, ще $2,4 млрд - від операцій із страхування життя та пенсійних відрахувань через погіршення загальекономічної ситуації в США.
З огляду на негативний показник I кварталу - $7,805 млрд, з початку року збитки AIG досягли $13,162 млрд (чистий прибуток в I півріччі 2007 року - $8,407 млрд). Списання активів і збитки AIG, тісно опв'язаної зі страхуванням іпотечних ризиків у США, почалися в IV кварталі минулого року ($5,3 млрд) - загальна сума збитків AIG вже склала $18,462 млрд. Для підвищення фінансової стабільності в травні AIG залучила капітал на $20 млрд. Тепер буде потрібно ще $10 млрд.
Втрата компанією $5,36 млрд в II кварталі перевищила очікування аналітиків. "Найбільше побоювання в AIG викликає можливість збільшення капіталу,- говорить в інтерв'ю Bloomberg аналітик Morningstar Inc. Метью Нелланс.- Ми не зможемо знизити вартість акцій для інвесторів, збільшуючи їх кількість". "Це був просто жахливий квартал для AIG",- заявив аналітик Gradient Analytics Inc. Донн Вікрей, понизивши рекомендації з компанії до "продавати". Станом на 20.00 за київським часом акції AIG звалилися на NYSE на 16,86% - до $24,185, показавши гіршу динаміку з 1987 року.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас