Вічний боржник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вічний боржник

Казна та Політика
640
Вчора Державна податкова адміністрація (ДПАУ) визнала, що борг простроченого до відшкодування ПДВ повністю погасити неможливо. Незважаючи на виділення Міністерством фінансів з початку року на його відшкодування 20 млрд грн, сума боргу скоротилася лише на 700 млн грн - до 3,4 млрд грн.
Вчора в. о. заступника глави ДПАУ Сергій Власенко (курирує юридичний напрямок) заявив журналістам про неможливість повного "зведення до нуля" простроченої більше 60 днів заборгованості з відшкодування ПДВ. Одна із причин - за низкою підприємств, що перебувають у ліквідації або вже ліквідованих, значаться певні суми податку. Як розповів джерело у відомстві, до 1 серпня прострочені до відшкодування суми ПДВ перевищують 3,4 млрд грн, з них у судах або під слідством перебувають 800 млн грн. Ще 2,4 млрд грн - у камеральних і виїзних перевірках. З початку року обсяг ПДВ із порушенням терміну повернення знизився лише на 700 млн грн.
Таким чином, у ДПАУ вперше офіційно визнали, що повністю ліквідувати борг з ПДВ неможливо, навіть якщо щомісяця істотно перевищувати плани з його відшкодування. За сім місяців нинішнього року ДПАУ відшкодувала 20 млрд грн, що на 51,5% більше плану. У серпні планується відшкодувати ще 2,4 млрд грн. Виходить, що податківці, відшкодовуючи щомісяця по 3 млрд грн, зменшували прострочену заборгованість тільки на 100 млн грн.
Левова частина коштів ішли на погашення поточних заявок. Збільшення їх обсягу в ДПАУ пояснюють забороною використання векселів при імпорті та більш високими, ніж очікувалися, темпами росту експорту. Нагадаємо, глава ДПАУ Сергій Буряк обіцяв повністю повернути борг з ПДВ до квітня.
За даними, найбільший прострочений борг у ДПАУ перед підприємствами Києва - із травня 2008 року по серпень він скоротився з 1,15 млрд грн до 700 млн грн. Значні суми боргів з ПДВ також сформовані перед підприємствами Луганської, Київської, Донецької, Дніпропетровської та Запорізької областей.
Джерело в ДПАУ назвав ще одну причину збереження боргу з ПДВ - дуже складно відшкодовувати податок зернотрейдерам, які реєструється в основному в Києві. "Їх складно перевіряти: у зернотрейдерів, як правило, довгі ланцюжки, у яких заявлені дрібні суми. І в них завжди різні постачальники",- розповів співрозмовник. Ініціативу прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про відшкодування ПДВ протягом одного-двох днів експортерам зерна, що купує його за ціною не нижче мінімальної, у ДПАУ не коментували.
Експерти здивовані, що в ДПАУ тільки до середини року прийшли до висновку, що з річним плановим показником відшкодування в 24 млрд грн повністю сплатити борг неможливо. На думку радника з економічних та податкових питаннях проекту "Розвиток підприємництва в Україні" IFC Дмитра П"ятаченко, пильна увага підприємців і влади до проблеми боргу залишиться доти, поки він не буде ліквідований повністю. "У нас був 1 млрд грн боргу, і про це говорили. Повинен бути 'нуль', інакше бізнесу йде сигнал про наявність проблеми",- вважає аналітик Центру економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бєтлій.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас