ЄЦБ залишив ставку на максимальному за 7 років рівні - 4,25% річних, як і очікувалось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив ставку на максимальному за 7 років рівні - 4,25% річних, як і очікувалось

Валюта
240
Європейський Центральний банк (ЄЦБ) у четвер залишив незмінною базову процентну ставку на рівні 4,25% річних - максимальному за сім років, повідомляє агентство Bloomberg.
Останній раз ЄЦБ збільшив ставку 3 липня - на чверть процентного пункту.
Керівництво центробанку стурбоване тим, що максимальна за останні 16 років інфляція буде сприяти підвищенню зарплат службовців і змусить компанії підняти ціни на свою продукцію.
У той же час зростання цін енергоносіїв і високий курс євро щодо долара США негативно позначаються на темпах економічного зростання регіону.
Ділова довіра в єврозоні знизилася в липні на максимальну величину із часу терористичних актів у США у вересні 2001 року, а ділова активність у виробничому секторі та сфері послуг регіону була негативною.
"ЄЦБ не виключає можливості будь-якого розвитку ситуації, оскільки невизначеність відносно темпів економічного зростання єврозони збільшилася, - відзначає головний економіст Commerzbank AG у Франкфурті-на-Майні Йорг Кремер. - Однак керівництво банку більше схиляється до підвищення ставки. Інфляція як і раніше викликає в нього найбільш значне занепокоєння".
Інфляція в єврозоні в липні прискорилася до 4,1% у річному вирахуванні на тлі підйому ціни нафти. ЄЦБ прагне опустити рівень інфляції нижче 2%, однак йому не вдається це зробити з 1999 року.
О 16:30 МСК у четвер відбудеться прес-конференція голови ЄЦБ Жана-Клода Тріше, під час якої він пояснить, чим було обумовлено рішення банку щодо ставки.
Згідно із червневим прогнозом європейського ЦБ, темпи економічного зростання регіону цього року складуть 1,8%, в 2009 - 1,5%.
Банк Англії в четвер також залишив ставку незмінною - на рівні 5% річних.
Федеральна резервна система США в 2008 році вже чотири рази знижувала базову процентну ставку, у цілому вартість кредитів була зменшена до 2% річних з 3,5% річних на початку поточного року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас