Найбільші банки світу пропонують суттєво обмежити ринок сек’юритизації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільші банки світу пропонують суттєво обмежити ринок сек’юритизації

319
Найбільші банки світу пропонують істотно посилити правила торгівлі складними фінансовими продуктами і значно скоротити можливості розвитку цього ринку з метою зменшення пов'язаних із цим ризиків, пише Financial Times.
Запропонований банкірами проект передбачає значне скорочення числа інвесторів, які будуть мати право оперувати складними фінансовими інструментам. Значна частина ринку деривативів при цьому буде переведена у відання регуляторів, а банкам доведеться істотно збільшити витрати на ризик-менеджмент.
Ці заходи, мабуть, приведуть до встановлення набагато більш жорсткого нагляду над діяльністю багатьох компаній, що займаються сек’юритизацією, і в значній мірі обмежать можливості зростання їхнього бізнесу.
Щодо серйозності назрілої проблеми "ні в кого не виникає ніяких ілюзій", відзначає керуючий директор Goldman Sachs та екс-президент Федерального банку Нью-Йорка Геральд Горріган, що очолював дослідження, яке лежить в основі нинішньої пропозиції.
Крім Goldman Sachs, у розробці даного проекту також брали участь JPMorgan Chase, Merrill Lynch, Citigroup, HSBS, Lehman Brothers та Morgan Stanley.
"Які б високі не були витрати, вони незмірно малі на тлі багатомільярдних списань фінансових компаній протягом останніх декількох місяців, якщо не сказати, незначні в порівнянні з тим збитком, що зазнала світова економіка у зв'язку із цією кризою", - заявляє Горріган.
У цей час ці пропозиції передаються на розгляд міжнародним регулюючим фінансовим організаціям з метою введення згодом низки норм і правил, направлених на скорочення ризику повторення нинішньої фінансової кризи.
Найбільш несподіваним серед пропонованих банкірами заходів FT називає нові критерії оцінки "кваліфікованих інвесторів", яким буде дозволено купувати комплексні фінансові продукти. Відповідно до запропонованого банкірами плану, навіть пенсійні фонди не будуть автоматично одержувати доступ до торгівлі облігаціями, забезпеченими такими активами, як, наприклад, іпотечні боргові зобов'язання.
Роздрібні інвестори, за винятком лише найзаможніших, будуть також позбавлені змоги купувати структуровані продукти, такі як, наприклад, папери з аукціонною ставкою.
Горріган відзначає, що нинішній "ринок був скований складністю" системи, що склалася, і припускає, що нові правила будуть сприяти тому, що складні фінансові продукти будуть потрапляти тільки в руки професіоналів, які мають відповідні навички і засоби для розуміння та відстеження ризиків цих продуктів.
Горріган стверджує, що це не приведе до смерті ринку сек’юритизованих активів, але кількість складних фінансових продуктів на ринку значно знизиться. Існуючі на цьому ринку бізнес моделі також зазнають серйозних змін.
Крім того, Горріган додав, що банкам, можливо, прийдеться надати мільярди доларів, щоб стримати дану Федеральному банку Нью-Йорка обіцянку створити розрахункову палату для $62-трильйонного ринку деривативів. Перші зміни, імовірно, відбудуться вже до початку 2009 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас