Інвестиційні чарівники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиційні чарівники

Валюта
1457
Якщо бізнесмен купує акції якої-небудь компанії, як правило, він розраховує на те, що ціна цих цінних паперів згодом виросте, і він, по суті, не докладаючи ніяких зусиль, зможе сколотити на цьому статки. І такі надії іноді виправдовуються. Наприклад ті, хто довірив свої гроші Біллу Гейтсу або Уоррену Баффету, явно про це не пошкодували.
Poseidon
Скромна австралійська гірничодобувна компанія, що у вересні 1969 року минулого сторіччя вразила діловий світ знахідкою великого родовища нікелю в містечку Уіндарра в західній частині Австралії. Запаси нікелю в Уіндаррі виявилися такими багатими, що компанія дотепер займається їхньою розробкою.
Після знахідки акції компанії моментально злетіли з 0,8 до 12,3 австралійського долара за штуку. Уже до лютого 1970 року вони коштували 280 австралійських доларів. Той інвестор, кому вдалося придбати 3,5 тисячі акцій компанії за 2,8 тисячі австралійських доларів на початку вересня 1969 року, у лютому 1970-го став мільйонером.
Berkshire Hathaway
Ті, хто зв'язав свою долю з гуру інвестиційного ринку мільярдером Уорреном Баффетом, не прорахувалися. В 1962 році, за три роки до того як Баффет очолив страхову та інвестиційну компанію Berk-shire Hathaway, одна її акція коштувала 7,56 долара. Зараз ціна одного паперу - 112 тисяч доларів. Це означає, що той, хто в 1962 році купив усього лише 9 акцій, витративши на це 70 доларів, зараз доларовий мільйонер.
Сьогодні холдингова компанія Berkshire Hathaway контролює більше 40 компаній у таких секторах, як фінансові послуги, кондитерське виробництво, видавнича справа, ювелірний бізнес, виробництво меблів і будматеріалів. Ринкова капіталізація компанії на 26 березня 2008 року - 202 мільярда доларів.
Microsoft
Якщо Уоррен Баффет - найпрославленіший американський інвестор, то Білл Гейтс повинен бути найзнаменитішим бізнесменом. На перший погляд його компанія Microsoft не обіцяла великих дивідендів. З'явившись в 1975 році і маючи у своєму штаті три людини, свій перший рік вона закінчила з оборотом трохи більше 16 тисяч доларів.
Але ті, хто скористався шансом в 1987 році придбати акції маловідомої Microsoft, одержали щедру винагороду згодом. У той рік одна її акція в певний період коштувала всього 0,08 долара, тоді як зараз ціна досягає 25,4 долара. Таким чином, будь-який інвестор, що володів в 1987 році пакетом акцій компанії вартістю лише трохи вище 3 тисяч доларів, нині - повноцінний мільйонер у доларовому еквіваленті.
Cisco Systems
Як і Microsoft, ця каліфорнійська компанія вдало підхопила хвилю інформаційно-технологічного буму кінця 90-х років минулого сторіччя. Cisco Systems заснувала подружня пара Леонард Босак і Сандра Лернер в 1984 році. Вони працювали в якості обслуговуючого комп'ютерного персоналу в Стенфордському університеті.
В 1990-му Босак і Лернер пішли з компанії з 170 мільйонами доларів, після того як венчурні інвестори ввели до складу правління професійних менеджерів. В 1990-му одна акція Cisco Systems котирувалася на рівні 0,08 долара.
10 років по тому, у березні 2000 року, вона вже оцінювалася в 77,3 долара. Звідси випливає, що будь-який інвестор, що вклав у березні 1990 року в компанію всього лише трохи більше тисячі доларів, за десятиліття перетворився в мільйонера.
Google
Точкою відліку початку історії корпорації Google можна вважати 1995 рік, коли Ларі Пейдж зустрів Сергія Бріна в Стенфорді. До січня 1996 року Ларі і Сергій почали спільну роботу над пошуковиком під назвою BackRub. Його так назвали через унікальну здатність аналізувати вхідні посилання на сайт. Ларі, якому завжди подобалося возитися з механізмами і який набув певну популярність, побудувавши принтер, який працює, з конструктора Лего, взяв на себе завдання зібрати сервер зі звичайних PC-машин.
Google як такий був запущений в 1998 році. З тих пір інтернет-компанія перетворила в мільйонерів багатьох своїх співробітників, і, судячи з її діяльності, зможе повторити подібний успіх для багатьох приватних інвесторів. Із серпня 2004 року ціна акції, що тоді становила 85 доларів, виросла шестикратно, досягши 485 доларів, а на пікових позиціях виражалася більш ніж в 700 доларах.
Sage Group
Не тільки в Новому Світі відбувалися настільки дивовижні речі на інформаційно-технологічному поприщі. Sage Group, британська компанія, що спеціалізується на бухгалтерському бізнесі, за останні 18 років обдарувала інвесторів доходами в розмірі 6 тисяч відсотків. Той, хто в 1990 році володів частиною компанії на суму 17 тисяч фунтів і хто реінвестував всі свої дивіденди, у цей час пожинає плоди удачі в розмірі більше одного мільйона фунтів.
Next
Хоча ця велика британська торговельна компанія зі збуту готового одягу пережила в минулому році сильне падіння, ті, кому пощастило в період попередньої економічної кризи в грудні 1990 року купити її акції за ціною 13,5 пенсу за штуку, отримали прибуток у розмірі 17,6 тисячі відсотків у першій половині 2007 року. Досить було вкластися в Next зразка грудня 1990 року на суму 5,6 тисячі фунтів - і на початку минулого року вкладення перетворилися б в один мільйон фунтів.
Gresham House investment trust
Цей приватний інвестиційний фонд за дев'ять років із серпня 1998 по серпень 2007 року пролив на інвесторів справжній золотий дощ у вигляді прибутку на рівні 3,8 тисячі відсотків. Будь-який власник акцій фонду станом на серпень 1998 року на суму 25,6 тисячі фунтів, за умови, що реінвестував всі дивіденди, зараз би сидів на мішку з мільйоном фунтів.
BlackRock World Mining Trust
Цей інвестиційний фонд ефективно скористався бумом у металах і мінералах. Між вереснем 1998 року і травнем нинішнього його прибутки досягли майже двох тисяч відсотків. Це означає, що досить було інвестувати всього трохи більше 50 тисяч фунтів у тому вересні і реінвестувати дивіденди, щоб тепер приєднатися до клубу мільйонерів.
Nokia
В 1992 році це була маловідома фінська компанія з виробництва телефонів. Тоді одна її акція оцінювалася в десяту частину євро. Зараз такий папір коштує 17,8 євро, що означає зростання в 17,7 тисячі відсотків. Той, хто придбав у жовтні 1992 року акції Nokia на суму всього трохи більше 5,6 тисячі євро, зараз - мільйонер.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас