Число корпоративних дефолтів в Європі почне рости — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Число корпоративних дефолтів в Європі почне рости

Казна та Політика
506
Європейські компанії починають повідомляти про дефолти по своїх боргових зобов'язаннях через рік після того, як проблеми в сфері subprime-іпотеки США викликали кризу на кредитних ринках, повідомляє агентство Bloomberg.
Згідно із прогнозом Dresdner Kleinwort, 6-7% корпоративних позичальників Європи не зможуть погасити борги вчасно в наступному році.
Цей показник буде найбільш значним з липня 2003 року, свідчать дані Moody's Investors Service.
"Виявилося, що компанії, які рік тому могли б спокійно рефінансувати кредити, зараз не можуть зробити цього", - відзначає Енді Стоунман з MCR Corporate Restructuring у Лондоні.
Жорсткість умов кредитування та збільшення цін на сировину стали причинами найбільшого банкрутства в Європі за останні п'ять років. Минулого місяця іспанська будівельна компанія Martinza-Fadesa SA оголосила про дефолт по боргу в розмірі 5,2 млрд євро.
Крім того, у липні французький виробник горілки Belvedere SA звернувся за захистом від кредиторів.
Число британських компаній, що зіткнулися з "критичною" нестачею фінансування, підскочило торік у вісім разів, свідчать дані Begbies Traynor Group Plc.
Позичальники, які можуть залучити капітал, змушені платити майже рекордні відсотки. За даними Merrill Lynch & Co., прибутковості високоризикових облігацій, що розміщуються європейськими компаніями, виросли до 12,8% з 8,1% роком раніше.
"Ми тільки починаємо відчувати серйозний вплив фінансової кризи на європейську економіку, - відзначає економіст Moody's у Лондоні Крістін Лі. - Це всього лише справа часу, коли більші компанії відчують жорсткість умов кредитування".
Moody's знизило довгострокові кредитні рейтинги 190 західноєвропейських компаній цього року, а підвищило - 74 компаній. За аналогічний період минулого року кількість знижених рейтингів становила 217, підвищених - 494.
За даними Bloomberg, з початку поточного року обсяг кредитів, виданих європейським компаніям, знизився майже на 50% у порівнянні з тим же періодом минулого року - до $590 млрд.
З початку 2007 року європейські банки та фінансові компанії зафіксували збитки і списання, пов'язані з ринком subprime-іпотеки, у розмірі $221 млрд, американські - $250 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас