Уряд отримав акції облгазів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд отримав акції облгазів

Енергетика
181
Газорозподільні компанії пішли на безпрецедентні заходи тиску на уряд, вимагаючи підвищити вартість транспортування газу. Учора співробітники компаній почали безстрокову акцію протесту. Її організатори пообіцяли, що якщо їхні вимоги не будуть почуті, компанії почнуть відключати споживачів від газопостачання. Учора підвищення тарифів було погоджено двома профільними міністерствами, а сьогодні нові ціни повинні бути остаточно затверджені Національною комісією регулювання електроенергетики (НКРЕ).
Учора працівники 17 газопостачальних компаній оголосили безстрокову акцію протесту. Об 11.00 близько 3 тис. співробітників облгазів почали пікетувати будівлі Кабінету міністрів і секретаріату президента, вимагаючи підвищити тарифи на транспортування газу на 35-50%. Зараз середній тариф на транспортування тисячі кубометрів газу становить 50 грн. Це лише 3,4% ціни на паливо для кінцевих споживачів. Як заявив на прес-конференції голова ради профспілки працівників газових господарств, що організувала акцію, Іван Яровий, якщо уряд не виконає вимоги облгазів, з 1 вересня газовики мають намір почати "італійський" страйк - тобто працювати винятково в рамках інструкцій.
А якщо виконувати "Правила безпеки систем газопостачання України", то 50-60% розподільних газопроводів не повинні експлуатуватися через зношення. "У цьому випадку без газопостачання залишиться як мінімум половина українських споживачів - промисловість, населення, тепловики, бюджетні установи", - пообіцяв пан Яровий.
Вартість транспортування газу не переглядалася вже більше року. Через збільшення обсягів прокачування, збільшення довжини мереж і подорожчання самого газу, що використовується облгазами для технологічних потреб, робота компаній стала нерентабельною, говорить гендиректор "Газекс Україна" (управляє п'ятьма облгазами) Віталій Дем’янюк. За його словами, зараз тариф на 50-60% нижчий від собівартості транспортування. Тому компанії не можуть вкладати досить коштів у модернізацію мереж.
Уперше підвищити вартість транспортування газу Рада національної безпеки та оборони рекомендувала НКРЕ ще 1 лютого. 6 червня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко доручила НКРЕ розглянути дане питання до 31 липня, але цього зроблено не було. У прес-службі НКРЕ тоді заявили, що проти підвищення тарифів виступили Мінекономіки і Мінфін, які вважають, що збільшення тарифів прискорить інфляцію в країні.
Але вчорашні заяви співробітників облгазів, схоже, подіяли. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що обидва міністерства погодили збільшення тарифів, а сьогодні НКРЕ затвердить нові ціни. "На засіданні уряду ми розглянули всі вимоги газовиків, що вийшли на мітинг. НКРЕ прийме всі рішення, необхідні для того, щоб газопостачальні підприємства мали нормальну економічну базу", - сказала пані Тимошенко.
Збільшення тарифів на транспортування газу зробить облгази більш привабливими для інвесторів, вважає гендиректор газотрейдингової компанії "Олгаз-Інвест" Юрій Коровін. "Дотепер інвестиції в облгази розглядалися як вкладення на перспективу, але після підвищення тарифів можна чекати угод M&A у цьому сегменті", - вважає аналітик ІК "Уралсиб" Кирило Чуйко. Серед найбільших угод на цьому ринку - покупка п'яти українських облгазів "КЕС-холдингом" Віктора Вексельберга в 2006 році і продаж народним депутатом Богданом Губським (БЮТ) контрольного пакета акцій "Вінницягазу" підприємцеві Олегу Бахматюку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас