Віктор Ющенко виводить формулу вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Ющенко виводить формулу вугілля

Енергетика
220
Президент Віктор Ющенко доручив Кабміну впровадити нову методику визначення базових цін на вугілля, засновану на їхній прив'язці до цін на інші енергоносії, і зажадав законодавчо забезпечити продаж вугілля на біржах. На думку учасників ринку, ці заходи приведуть до збільшення попиту на вугілля і, як наслідок, його вартості. А це, у свою чергу, не дозволить уряду зберегти низькі ціни на електроенергію за рахунок планованого переведення ТЕС із газу на вугілля.
Учора президент Віктор Ющенко підписав указ №658, яким увів у чинність рішення Ради національної безпеки та оборони від 30 травня. Пан Ющенко доручив Кабінету міністрів впровадити нову методику визначення базових цін на вугілля. Вона повинна враховувати енергетичну цінність вугілля, ціни на альтернативні види палива (газ і нафта) і вугільну продукцію на зовнішніх ринках. А також до 1 жовтня внести на розгляд у Верховну раду законопроект, що передбачає законодавче закріплення продажу вугілля на біржах.
За словами члена комітету Верховної ради з ПЕК Олега Зарубінського, указ президента закріплює політику нинішнього уряду, спрямовану на підвищення цін на вугілля. Нагадаємо, з ініціативи Мінвуглепрому з березня коксівне вугілля продається на аукціонах, внаслідок чого його ціна виросла в 1,5 рази. А недавно держпідприємство "Вугілля України" зажадало від НАК "Енергетична компанія України" підвищити закупівельну вартість на енергетичне вугілля. У випадку відмови "Вугілля України" погрожує почати продаж вугілля на аукціонах.
Генеральний директор компанії CoalImpex (експортує вугілля з України) Василь Кононов вважає, що прив'язка вартості вугілля до цін на нафту та газ означає її збільшення. А заступник голови комітету Верховної ради з ПЕК Михайло Волинець упевнений, що з указом президента ера дешевого вугілля в Україні закінчилася. "Реалізація заходів, запропонованих президентом, дозволить підвищити ціни на вугілля, що добувається в Україні, в 1,5-2 рази - до рівня цін на світових ринках", - говорить він.
У прес-службі "Західенерго" звертають увагу на те, що підвищення вартості вугілля унеможливить збереження колишніх цін на електроенергію, на що розраховував уряд Юлії Тимошенко. "Якщо ціни виростуть в 1,5-2 рази, електроенергія подорожчає на стільки ж", - погоджуються в прес-службі "Крименерго". Нагадаємо, раніше, щоб не допустити збільшення цін на електроенергію, уряд оголосив про намір перевести до кінця року всі українські теплоелектростанції на вугілля.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас