Податківці викрили схему ухилення від податків відомої ФПГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податківці викрили схему ухилення від податків відомої ФПГ

Казна та Політика
2532
Працівники Державної податкової адміністрації України викрили нову схему ухилення від податків та розкрадання бюджетних коштів, до якої вдавалися підприємства відомої фінансово-промислової групи.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Державної податкової адміністрації України, схему вдалося викрити завдяки запровадженню у квітні цього року електронної системи контролю за повнотою нарахування та правомірності заяви до відшкодування з бюджету ПДВ.
Суть схеми полягає у наступному. Легально діюче підприємство виготовляло партію сировини для промисловості – аглоруди, заготівок для пластикових пляшок, паливно-мастильні матеріали тощо. Після цього продукція реалізовувалась товаровиробникам – аглоруда постачалась на металургійні комбінати, заготівки – на заводи з виробництва олії, а ПММ – на нафтопереробні підприємства. На перший погляд все легально, як і має бути. Однак спеціалісти податкової виявили, що за той строк, поки вагони з товаром слідували від реалізатора до покупця (а це у середньому 4 години) продукція змінювала п’ять власників.
З’ясувалося, що між цими двома підприємствами існував цілий ланцюг транзитних і фіктивних фірм, який дозволяв тіньовикам втілювати злочинну аферу.
Так, при перевірці було встановлено, що партії продукції йшли на реалізацію не напряму покупцеві, а до транзитних суб’єктів господарювання, кожен з яких мав галузеву спеціалізацію. При цьому товар реалізовувався за заниженою в декілька разів ціною. Це дозволяло виробнику ухилитися від податку на прибуток та податку на додану вартість. Потім ця ж партія сировини спрямовувалася на основну ланку нелегальної схеми - фіктивне підприємство „ВСН”, де вартість товару штучно зростала у кілька разів. Лише це підприємство, якби діяло легально, з проведених операцій мало б заплатити до бюджету податків на суму понад 400 млн. грн.
І лише згодом, знову-ж таки через буфер у вигляді транзитних підприємств, товар по значно завищеній ціні потрапляв до покупця, який відразу формував податковий кредит та незаконно заявляв до відшкодування з казни багатомільйонні суми.
Аби не потрапляти у поле зору правоохоронців, спритники зареєстрували фірму „ВСН” на малозабезпеченого жителя Закарпаття, хоча самі діяли у Дніпропетровській області. А після того як цією фірмою зацікавилися податківці, відразу створили інше фіктивне підприємство у Хмельницькій області.
Наразі спеціалістам податкової вдалося встановити, що всі підприємства, задіяні у злочинній афері, належать до однієї фінансово-промислової групи. Зараз з’ясовується повне коло осіб, причетних до фінансової махінації. Триває перевірка.
Всього за участю податкової міліції, за даними Головного управління податкової міліції ДПА України, з початку року не допущено незаконне відшкодування ПДВ на суму 2,4 млрд. грн. Стосовно організаторів незаконних оборудок із ПДВ порушено 280 кримінальних справ, за якими попереджено розкрадання з бюджету понад 630 млн. грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас