Прем'єр: Дефляція в Україні у липні склала 0,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр: Дефляція в Україні у липні склала 0,5%

Казна та Політика
741
Дефляція в Україні в липні склала 0,5%, тоді як у червні була зафіксована інфляція на рівні 0,8%, повідомила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, відкриваючи засідання Кабінету міністрів у середу.
"У липні дефляція в країні склала 0,5%", - сказала Тимошенко.
Прем'єр відзначила, що дефляція зафіксована в 21 регіоні країни, а у восьми була зафіксована інфляція. Зокрема, серед регіонів з дефляцією перше місце займає місто Севастополь із показником 2,5%, Закарпатська область (1,4%) і Луганська область (1,3%). Вона також назвала Івано-Франківську область із показником 1,1%.
Тимошенко перерахувала всі регіони, по яких відзначена інфляція і які, за її словами, у силу певних суб'єктивних причин зіпсували показники по країні своєю роботою та безвідповідальністю. Найгіршою, зокрема, була названа Хмельницька область, у якій відзначена інфляція на рівні 0,5%, Чернігівська і Житомирська області з 0,3% інфляції, Київська та Волинська з 0,2%. У число регіонів з інфляційними процесами також увійшли Полтавська, Рівненська і Тернопільська області. Глава українського уряду також вважає, що позитивні тенденції в економіці збережуться, і Україна має всі можливості для дефляції в нинішньому місяці. Тимошенко звернулася до керівників областей з вимогою зробити все можливе для цього і пообіцяла подати документи на відставку тих голів адміністрацій, у регіонах яких у наступному місяці буде зафіксована інфляція. Як повідомлялося, інфляція в Україні в першому півріччі 2008 року досягла 15,5%, а в річному вирахуванні - 29,3%. Уряд прогнозує, що за підсумками року вона сповільниться до 15,9% з 16,6% торік, хоча цю думку не розділяє ніхто з незалежних аналітиків. За раніше зробленими оцінками Кабміну, цього року дефляція очікувалася в липні (0,4%) і в серпні (0,3%), а інфляція - у вересні (0,2%), у жовтні (0,4%), у листопаді (0,2%) і в грудні (0,3%). Як повідомляється на сайті Державного комітету статистики України в середу, інфляція в Україні в січні-липні (до грудня-2007) склала 14,9%. При цьому за даними Держкомстату, зростання цін виробників у липні сповільнилося до 3,6% з 4,2% у червні: з початку 2008 року ціни виробників промислової продукції збільшилися на 34,1%. У червні-2008 міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг України в іноземній валюті до "B+" з "BB-", через нездатність української влади проводити політику адекватних заходів з протистояння зростанню цін. За усередненою оцінкою українських і міжнародних експертних центрів, що беруть участь у підготовці прогнозу під егідою Міністерства економіки України, інфляція в 2008 році (грудень до грудня) складе 21,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас