Депутати просять "безкоштовні" квартири — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати просять "безкоштовні" квартири

Казна та Політика
546
Півсотні народних депутатів претендують на одержання квартир за бюджетні кошти. Щоб задовольнити ці запити, державі необхідно 50 мільйонів гривень.
42 парламентарії подали заявки на одержання квартир у Києві, повідомили "Делу" в апараті Верховної Ради. За законом про статус народного депутата, поліпшити свої житлові умови за державний рахунок може кожен обранець, не прописаний у столиці.
Крім того, якщо з якоїсь причини іногородній депутат не бажає квартиру, він може претендувати на її грошовий еквівалент. У шостому скликанні Верховної Ради цією можливістю скористалися вісім народних депутатів.
В апараті парламенту відмовилися надати перелік нардепів, які стали в чергу на житло або подали заявки на одержання грошової компенсації. Чиновники послалися на конфіденційність цієї інформації. Крім того, вони залишили в таємниці місце і дати розселення депутатів, вартість житла та суми грошових компенсацій.
Будівництво не ведеться
Житло для депутатів будує Державний будівельний комбінат Управління справами апарату Верховної Ради. Тому держбюджету депутатські квартири повинні обходитися за собівартістю. Однак не цього року: за даними апарату парламенту, із квітня 2007 року будівництво житла для народних депутатів не ведеться.
Імовірно, через це Верховній Раді прийдеться купувати депутатське житло на ринку. Сьогодні в престижних районах столиці, де звичайно селять нардепів, ціна одного "квадрата" не опускається нижче 2500 доларів. Переважно депутати-новосели претендують й одержують трикімнатні квартири, середня площа яких становить не менше 100 квадратних метрів.
Таким чином, придбання житла в столиці для 42 парламентаріїв може коштувати приблизно 50 мільйонів гривень. Ще близько 4 мільйонів гривень можуть одержати вісім парламентаріїв, які бажають одержати грошові компенсації.
Грошей на житло немає
Поки не ясно, з якої бюджетної графи парламент зможе виділити такі суми. У кошторисі витрат на діяльність Верховної Ради на 2008 рік, що був прийнятий в березні цього року, повною мірою профінансовані тільки компенсації депутатам. На ці цілі заплановано 10 мільйонів гривень.
Ще 15 мільйонів будуть витрачені на проектування нових депутатських квартир. Більше 6 мільйонів гривень підуть на капітальний ремонт житлових будинків Верховної Ради і їхнє обслуговування. А графи витрат на розселення депутатів у власні квартири в парламентському кошторисі передбачені не були.
У Верховній Раді шостого скликання 115 народних обранців, які не мають свого житла в столиці. Всі вони зараз проживають у двох готелях - "Київ" та "Україна". Оренда одного номера на добу обходиться державі в 450 гривень (162 тисячі гривень за рік).
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас