Іранські банки намагаються обійти санкції РБ ООН і ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іранські банки намагаються обійти санкції РБ ООН і ЄС

Валюта
192
Великобританія, США та Франція вважають, що Центробанк Ірану та інші фінансові інститути країни продовжують проводити міжнародні трансакції, незважаючи на санкції ООН.
Як відзначається в поширеному вчора листі цих країн, Центробанк Ірану та інші фінансові інститути удаються до різних хитрощів, щоб обійти міжнародні санкції, накладені на них Радбезом ООН, Євросоюзом і низкою держав. У зв'язку із цим країни-члени Радбезу ООН рекомендують відповідальним органам інших держав підсилити контроль за можливими порушниками, передає "Німецька хвиля".
У рамках санкцій, накладених на Іран у березні 2008 року у зв'язку з конфліктом навколо його ядерної програми, РБ ООН ухвалила заборонити трансакції та заморозити рахунки низки іранських банків, які підозрюються у фінансуванні робіт зі збагачення урану та підтримці тероризму. У чорний список, зокрема, потрапили найбільший в Ірані банк Saderat і банк Melli. Як повідомив Reuters західний дипломат, фінансові розвідоргани Євросоюзу і США викрили ці та інші іранські банки в спробі провести низку трансакцій за кордоном, удаючись до різних хитрувань.
У заяві трьох країн-членів РБ ООН говориться, що Центробанк і комерційні банки Ірану зажадали вилучити їх із системи міжнародних платежів, щоб банкам-посередникам було складніше відстежити, хто стоїть за конкретними угодами. Ключову роль у координації цих прихованих трансакцій відіграє, на думку США, Франції і Великобританії, іранський Центробанк. У заяві перераховано близько 60 фінансових інститутів та їхніх філій у Європі, Азії і на Близькому Сході, що викликають підозру.
2 серпня минув термін, відведений Тегерану групою "5+1" ООН на розгляд пакета пропозицій, в обмін на які іранське керівництво повинно відмовитися від ядерної програми. Тегеран поки не дав прямої відповіді, однак у суботу на зустрічі із президентом Сирії Башаром Ассадом президент Ірану Ахмадінеджад заявив, що "не поступиться ні на йоту".
А вчора ввечері прес-секретар Держдепартаменту США Гонсало Гайегос повідомив журналістам, що якщо Тегеран продовжить затягувати з відповіддю, то Радбезу ООН не залишиться нічого іншого, як посилити санкції. За словами Г.Гайегоса, такої думки дотримуються всі постійні члени РБ ООН і Німеччина.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас