Тимошенко: Середня врожайність зернових по Україні складає 34,1 ц/га — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Середня врожайність зернових по Україні складає 34,1 ц/га

Аграрний ринок
409
Середня врожайність зернових по Україні на даний момент складає 34,1 ц/га.
Про це повідомила сьогодні на нараді з представниками АПК прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, передає кореспондент РБК-Україна.
Вона підкреслила, що в даний час вже 14 регіонів України зібрали понад 1 млн т зерна. "Це говорить про те, що праця в АПК сьогодні є ефективною", - сказала прем'єр.
Тимошенко також відзначила, що хлібопашество в Україні повинно стати національною ідеєю. "Я вірю, що це можливо. Для цього ми повинні розкласти існуючі проблеми складові, і тоді у нас з"явиться невичерпний потенціал в агросекторі", - сказала прем'єр.
При цьому Тимошенко вважає цінову політику в аграрному секторі "надзвичайним лихом". Трейдери вимушують сільськогосподарських виробників здавати продукцію по цінах значно нижче ринкових, підкреслила вона.
Крім ненормального функціонування ринків агропродукції, основними проблемами галузі також є незадовільне функціонування транспортної системи, починаючи з доставки зерна з полів на елеватори і закінчуючи портами, а також система розподілу бюджетних коштів на здешевлення кредитів для аграріїв. "Уряд має намір навести лад в аграрному секторі, тому я чекаю від вас не емоцій, а конкретних пропозицій", - заявила Тимошенко, звертаючись до присутніх.
У той же час Тимошенко зауважила, Україна має один з найбільш могутніх аграрних бюджетів в СНД.
Вона уточнила, що в поточному році уряд передбачив виділити на виробничі програми АПК 8,3 млрд грн, що в 1,6 разу більше ніж в 2007 р. При цьому для потреб Аграрного фонду буде виділено 1,25 млрд грн, що в 4 рази більше в порівнянні з 2007 р. На здешевлення кредитів для АПК планується виділити 1,1 млрд грн, що в два рази перевищує показник минулого року.
До того ж Кабінет міністрів планує списати 160 млн грн, виданих аграріям в 2007 р. як компенсацію за втрату урожаю в результаті засухи в південних областях. "Ми практично підготували цю постанову. Попередній уряд планував зробити цю компенсацію на поворотній основі, ми вирішили, що це буде на безповоротній основі", - сказала прем'єр.
У свою чергу, президент Асоціації фермерів і землевласників Іван Томич відзначив, висока питома вага фуражного зерна в загальному балансі України пояснюється обмеженими технологічними можливостями АПК. Він відзначив, що в даний час фуражного зерна припадає на частку дві третини від загального об'єму виробництва в Україні, тоді як нормальною була б ситуація, якщо б 50% вирощуваного зерна було продовольчим.
Причини, що заважають впровадженню прогресивних технологій в АПК, Томич назвав дисбаланс вхідних і витікаючих ресурсів. Так, за його словами, за останні три роки вартість мінеральних добрив зросла в 5,7 разу. "Те ж саме можна сказати і про засоби захисту рослин і про решти всіх вхідних ресурсів. Сьогодні аграрії вимушені брати кредити у декілька разів дорожче, ніж в країнах Євросоюзу", - сказав Томич.
При цьому президент Української зернової асоціації Володимир Клименко впевнений, зниження цін на зерно на внутрішньому ринку України обумовлене 4 чинниками. Серед них він назвав зокрема сезонне зниження світових цін, зміну валютного курсу Нацбанком, наявність проблем з поверненням ПДВ, а також зростання транспортних витрат.
Клименко уточнив, що існують компанії, які 50 млн грн ПДВ не можуть отримати за півроку. "Тому трейдери, визначаючи ціну, закладають в неї неповернення ПДВ, хоча справедливості ради треба сказати, що в цілому ситуація з поверненням ПДВ покращала. До того ж, у нас традиційно проводиться моніторинг тільки зернотрейдерів, хоча ще треба дивитися, хто і почому купує зерно для внутрішнього ринку, тому що це теж питання", - сказав він.
У той же час генеральний директор Всеукраїнського союзу сільгосппідприємств Олександр Боровик заявив, що при прогнозованому експорті з України 15 млн т зерна в 2008-2009 маркетинговому році прибуток зернотрейдерів складе 1,5 млрд дол.
Він уточнив, що за прогнозами учасників ринку, закупівельна ціна на зерно восени 2008 р. складе 2 тис.грн/т.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас