Стихія допоможе видобувачам сировини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стихія допоможе видобувачам сировини

Нерухомість
227
Одержати ліцензію на видобуток будівельної сировини тепер можна буде без аукціону. Учора уряд спростив видачу спеціальних дозволів на користування надрами без проведення торгів у шести областях для ліквідації наслідків повені. Експерти прогнозують можливі спекуляції.
Кабінет міністрів вніс доповнення в "Порядок надання в 2008 р. ліцензій на користування надрами". У постанові № 691 від 2 серпня 2008 р. повідомляється, що дозволяється "геологічне вивчення та видобуток корисних копалин місцевого значення, придатних для використання як будівельна сировина, з ділянок надр, розташованих у межах Вінницької, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської і Чернівецької областей, для ліквідації наслідків стихійного лиха, що відбулося 23-27 липня 2008 р., без проведення аукціонів". Цим був доповнений № 7 порядку, яким передбачаються випадки надання дозволу без попереднього аукціону.
Нагадаємо, всі ці області мають чималий запас покладів сировини: каменю, гіпсу, сировини для виробництва цементу, вапняку, будівельні і вогнетривкі глини. І одержання ліцензії на їхній видобуток раніше займало від півроку до двох років. І потім сировина поставлялася на заводи по всій країні.
Відкрито чиновники це розпорядження не коментують. Неофіційно нагадують: несумлінні підприємці можуть на хвилі допомоги потерпілим від стихії одержати дозвіл на видобуток будівельної сировини, що потім не дійде до жителів цих областей. "У нас може повторитися ситуація з повінню на Закарпатті в 2001 р. Там було багато різних маніпуляцій на чужому горі. Зараз же процедури перевірки - кому ф куди потраплять добуті будматеріали - нема", - повідомив "i" представник Державної геологічної служби, що побажав залишитися невідомим.
"Ви навіть не уявляєте собі, що почнеться. Мало того, що відновлення зруйнованого змусить кожного узятися кого за лопату, кого за екскаватор, так ще й відбуватися все буде стихійно. З одного боку, люди будуть вважати себе повністю правими: їм потрібно відбудувати будинки, але з іншого боку - важко навіть уявити, скільки каменю різних порід та інших мінеральних ресурсів буде добуто без усякого порядку і вивезено для продажу в інші області", - так "і" прокоментував ситуацію представник однієї з екологічних організацій постраждалого регіону.
За прийнятою у лютому процедурою, дозволи на користування надрами надаються Міністерством охорони навколишнього природного середовища переможцеві аукціону. Причому на кожен вид надрокористування видається окремий дозвіл, відповідно проводиться окремий аукціон. Якщо аукціони проводити не потрібно, то крім заяви і переліку необхідних документів заявники повинні погодити види надрокористування з відповідними органами. Якщо це корисні копалини місцевого значення, як у випадку із шістьма областями, що постраждали від повені, то з відповідними районними, міськими, селищними, сільськими радами, територіальним органом Мінприроди, держгірпромнаглядом та іншими органами залежно від типу родовища. Якщо заявник подав повний пакет документів, рішення про надання дозволу приймається протягом 70 днів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас