Продавці квартир чекають осені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продавці квартир чекають осені

Нерухомість
3873
Липневий сонний стан і затишшя на ринку столичної житлової нерухомості протриває й у серпні. Ціни при цьому залишаються практично незмінними. І покупці, і продавці очікують осені.
На первинному ринку в липні коливання цін були незначними. "Вартість житла економ-класу збільшилася на 0,04%, бізнес-класу - на 0,51%, а середня вартість житла преміум-класу зменшилася на 0,26%", - відзначають аналітики будівельно-інвестиційної компанії "Київ Житло-Інвест". За їхніми даними, у липні були переглянуті ціни убік збільшення вартості в 10 об'єктах, що не зробило істотного впливу на середньоринкові показники. "У липні на ринку відновилися або почалися продажі в п'ятьох об'єктах: два економ-класу, три бізнес-класу (два об'єкти в третій зоні, один об'єкт у четвертій зоні)", - повідомляється у звіті компанії.
На думку керівника департаменту PR керуючої компанії "Тіко-констракшен" Надії Леонець, потенційні покупці усе ще живуть очікуваннями зниження цін на житло і не поспішають інвестувати в житлові квадрати. "Забудовники все охочіше пропонують знижки при покупці квартир. Як правило, вони не перевищують 8-10% за умови повної оплати вартості квартири", - додає пані Леонець. За її словами, більш високі дисконти погоди на ринку зробити не можуть, оскільки це стосується дуже дорогого елітного житла. "Маркетингова політика операторів ринку вплинула на динаміку середньої ціни квадратного метра, що знизилася за місяць у середньому на 1%. Однак навряд чи варто вважати це об'єктивним зниженням ціни", - відзначає Надія Леонець.
На вторинному ринку ситуація спостерігалася практично протилежна. У липні, за даними аналітиків компанії "Планета Оболонь", кількість пропозицій помітно змінювалася протягом місяця: перші дві декади росла, у третій декаді помітно знизилася. "Продавці активно знімали квартири із продажу, очікуючи осінньої активізації ринку. Були навіть випадки, коли квартири знімали буквально напередодні підписання договору про завдаток (позначилися проблеми, пов'язані із просіданням долара: продавці, зрозумівши, що втрачають від зміни курсів валют, вирішили не поспішати)", -відзначається в аналітичному звіті компанії "Планета Оболонь".
Кількість угод, укладених при особистій участі компанії, знизилася на 24%. "Істотно знизилася кількість дзвінків, переглядів, торгів. Знизилася і кількість заявок на покупку (у порівнянні з весняними місяцями приблизно в 1,5 рази). Ураховуємо і думки колег, у деяких з них спад дуже значний", - відзначають у компанії.
При цьому, якщо на "первинці" покупців намагалися привабити, то на "вторинці" в основній же масі продавці не йшли на зниження цін навіть за відсутності переглядів. "І це незважаючи на наполегливі заклики ріелторів поступатися в торгах. Максимальна поступка склала 10%. Але така поступка на торгах скоріше виняток, ніж правило", - додають в "Планеті Оболонь".
Не покращилася ситуація й з іпотечним кредитуванням. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", середня процентна ставка по кредитах на житло в липні 2008 р. виросла і склала в гривні 20,69%, у доларах -14,56% річних. Це зростання, за прогнозами, продовжиться і далі. При цьому, за даними Української національної іпотечної асоціації, темпи зростання іпотечного портфеля банків у другому кварталі 2008 р. знизилися до 6,6%. Відповідно знизилася з 13,6% до 13,4% частка іпотеки в загальному кредитному портфелі банків. У структурі нових іпотечних кредитів знизилася (з 37,5% до 31%) частка кредитів, що направляються на придбання житла, і збільшилася (з 2,3% до 2,7%) частка кредитів на індивідуальне житлове будівництво. Одночасно збільшилася (з 57,1% до 63,9%) частка споживчих кредитів.
У своїх прогнозах на серпень експерти не однозначні. "Думаємо, що в серпні обороти ринку нерухомості зростуть. Ціни при цьому, швидше за все, залишаться приблизно на тому ж рівні. В окремих сегментах ринку цілком імовірна невелика корекція цін", - відзначають аналітики компанії "Планета Оболонь".
У керуючій компанії "Тіко-констракшен" прогнозують серпневе затишшя. "Останній місяць літа вважається "мертвим", тому активних продажів не буде, - вважає Надія Леонець.- Не виключено, що ринок не розгойдається й у вересні". За її словами, усе буде залежати від перегляду банками свого ставлення до фінансування будівельного сектора. "Що стосується подальших дій самих забудовників, то найсильніший опір реальному зниженню цін продовжиться, і на те є об'єктивні причини".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас