Держмитниці підвищують вимоги щодо збору податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держмитниці підвищують вимоги щодо збору податків

Казна та Політика
342
Міністерство фінансів повідомило про перевиконання доходів бюджету в липні всього на 0,2%, або близько 30 млн грн, тоді як надпланові надходження Держмитниці до кінця липня склали 1,6 млрд грн.
В останній день місяця Мінфін збільшив план збору митних платежів на 2,4 млрд грн із урахуванням останніх бюджетних змін. На думку експертів, ця корекція ставить у рівні умови співробітників Держмитниці і Державної податкової адміністрації (ДПАУ), які тепер будуть прагнути не перевищити план, а хоча б його виконати.
Учора прес-служба Мінфіну оприлюднила оперативні дані Держказначейства про перевиконання плану доходів загального фонду бюджету за сім місяців на 9,2% - надійшло 98,2 млрд грн (+8,27 млрд грн). При цьому в липні дохідна частина бюджету була перевищена лише на 0,2% - перераховано 14,8 млрд грн, тоді як у травні та червні - на 11,1% і 9% відповідно.
Левову частку коштів у липні дала Держмитниця - 8,8 млрд грн (+10% до плану), а ДПАУ - 7,2 млрд грн (+4,1%). За січень-липень Держмитниця в цілому зібрала 52,4 млрд грн, або 132,6% плану, тоді як ДПАУ - 57,5 млрд грн, або 103,8%.
Незначне перевиконання доходів бюджету в липні виявилося несподіваним, адже з початку року митні органи постійно забезпечували наддоходи бюджету - тільки в I півріччі вони зібрали на 38,3% більше плану. Втім, як стало відомо, Мінфін 31 липня одночасно із прийняттям змін у бюджет, пов'язаних з фінансуванням ліквідації наслідків повені в шести областях, більш ніж на 2,4 млрд грн збільшив планові показники збору податків для Держмитниці. Якщо на 28 липня, за даними Держказначейства, план для Держмитниці становив 5,613 млрд грн (перевиконання - 1,6 млрд грн), то 31 липня він був підвищений до 8 млрд грн. Нагадаємо, що фінансування ліквідації паводка було вирішено проводити за рахунок надходжень від імпортного ПДВ. "Ми розвантажили частину плану на серпень і перекинули на липень, щоб план був 'підйомний'. Так, у митниці було перевиконання в липні, але якби ми зарахували це як перевиконання, то в серпні вони і голови не змогли б підняти", - розповіло джерело в Мінфіні. Від офіційних коментарів у прес-службі відомства відмовилися.
Відзначимо, що до 31 липня Мінфін не міг не знати, що Держмитниця зібрала 8,8 млрд грн, однак новий план для митників виявився на 0,8 млрд грн меншим від зібраного. Це пояснюється тим, що ДПАУ направила в бюджет 7,222 млрд грн при необхідних 6,94 млрд грн (+0,29 млрд грн), але відшкодувала ПДВ на 3,087 млрд грн при початково виділених 2,047 млрд грн (+1,04 млрд грн). Різницю 0,75 млрд грн перекрили додаткові кошти Держмитниці у розмірі 0,8 млрд грн.
З початку року сума відшкодування ПДВ склала 20 млрд грн (151,5% плану). З імпорту зібрали ПДВ на суму 46,7 млрд грн, що на 8,1 млрд грн (+10,5%) більше від плану, внутрішнього ПДВ - 26,1 млрд грн, у липні - 4 млрд грн. Дані щодо виконання плану Мінфін не вказує. У ДПАУ говорять, що план липня виконаний на 94,7%.
Перегляд і підвищення планів для Держмитниці вперше з початку року ставить це відомство в рівне із ДПАУ становище. Митники, яким загрожує ще одне підвищення планів у вересні, тепер не зможуть показувати рекордне перевиконання доходів бюджету. "Ми можемо тепер говорити, що штучно створена напруга між податковою та митницею буде знята, і інтрига збережеться в тому, чи буде виконаний бюджет у цілому з урахуванням чергового підвищення його видатків у вересні", - говорить директор департаменту податкової політики Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас