Горе від зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Горе від зерна

Аграрний ринок
1074
Трейдери зупинили закупівлі, ціни обвалилися, а держава не діє. Уже сьогодні Кабмін буде вирішувати, що робити.
Ціни на фуражну пшеницю за останній місяць опустилися до небувалих показників. За тонну такого зерна виробникам, які продають товар з комбайна, у найкращому разі пропонують 700 гривень. Якщо ж товар буде доставлений на елеватор, то за нього можуть заплатити на 20-30 гривень більше. Для порівняння: ще на початку липня ціни були в півтора рази вищі.
При цьому більш-менш активна торгівля відзначається тільки на півдні країни. Тамтешні господарства завдяки близькості до морських портів, хоча і за заниженими цінами, але все-таки можуть збути свій товар. У той же час сільгосппідприємства в Центральній Україні заявляють про те, що зерно в них ніхто не купує. Здати врожай на зберігання в елеватори непросто. Їхні потужності найчастіше зайняті або торішнім зерном, або ріпаком, збирання якого завершилося ще в червні.
Представники аграрних господарств стверджують, що така ситуація спровокована великими міжнародними трейдерами. Вони нібито вступили в змову і мають намір скупити зерно за безцінь у найсприятливіший для себе момент. У відповідь трейдери запевняють, що низькі закупівельні ціни - наслідок великого врожаю.
Вісті з полів
"Ніхто нічого не купує. Трейдери свої ціни взагалі не виставляють", - скаржиться Тетяна Гнатюк, менеджер зі збуту "Подільської зернової компанії" (Хмельницька область). За її словами, зараз у багатьох підприємств просто немає грошей на те, щоб продовжувати збирання врожаю, що стоїть на полях. "Від цього його якість погіршується. Уже зараз близько 5% пшениці пророслої", - визнала Гнатюк.
Аналогічна ситуація й у Черкаській області. Борис Безкоровайний, директор агрофірми "Вербовецьке", пояснює, що поки тримаються тільки ціни на продовольчу пшеницю, адже її в цьому сезоні мало. За словами керівника, покупці готові викласти за тонну такого зерна 1100-1150 гривень. А от ситуація з фуражним зерном, що становить левову частку всього врожаю, значно гірша. "Остання ціна, за яку пропонували продати фураж, - 750 гривень, але купувати його однаково ніхто не хоче", - ремствує Безкоровайний.
Про кризу говорять навіть на тих підприємствах, які знаходяться близько до портів. За словами комерційного директора компанії "Стрілець" (м. Херсон) Сергія Вова, весь минулий тиждень угоди не здійснювалися. "Великі компанії не працювали, оскільки ніяк не могли погодити ціну. Вони очікували, що вона обрушиться", - припускає аграрій.
Фермери визнають, що виживати їм зараз допомагає тільки ріпак. Ця культура продається "на ура". На початку сезону за тонну пропонували до 3 тисяч гривень. Зараз ціна опустилася до 2,5 тисячі. Цим не могли не скористатися трейдери. Певну активність на ринку проявляють і пекарі. Вони створюють запаси борошномельної пшениці.
Експерти ринку в один голос називають сталі на зерновому ринку ціни заниженими. Серед головних причин цінового обвалу називаються високі показники нового врожаю і кризу ліквідності. На думку аналітиків, господарства, яким удасться притримати свій урожай до глибокої осені, зможуть одержати за нього більш гідну ціну.
Тимошенко обіцяє допомогти
Стабілізувати ситуацію на ринку також збирається уряд. Уже сьогодні прем'єр-міністр проведе екстрену нараду.
Головне завдання аграрних чиновників - підняти ціни. Адже відповідно до рішення Міністерства аграрної політики, мінімальні закупівельні ціни на пшеницю третього класу в цьому сезоні повинні становити 1543,02 гривні за тонну (із ПДВ), четвертого - 1398,98 гривні. Мінімальна ціна фуражної пшениці повинна становити 1193,34 гривні за тонну.
Виправити ситуацію в галузі, на думку влади, міг би Аграрний фонд. Йому з бюджету виділено 1,25 мільярда гривень. Але навіть прості арифметичні розрахунки показують, що цієї суми досить лише для закупівлі мільйона тонн зерна за цінами, які обіцяла держава. У той же час країна збирає найбільший урожай за останнє десятиліття. Його обсяг перевищить 43 мільйона тонн.
Як вирішують зернову проблему в Росії
Росія планує створити державну зерноторгову компанію, що зможе контролювати до половини національного експорту зернових. Підприємство буде створено на базі Федерального агентства з регулювання продовольчого ринку.
43 мільйона тонн зерна розраховує зібрати цього року Міністерство аграрної політики проти торішніх 29,3 мільйона тонн.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас