Давид Жванія не знає кордонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Давид Жванія не знає кордонів

470
Верховний суд призупинив процес перегляду підстав видачі народному депутатові Давиду Жванії ("Наша Україна-Народна самооборона") українського громадянства.
Тим часом Жванія звернувся до парламентів низки європейських країн із проханням надати йому можливість заявити з їхніх трибун про політичне переслідування його в Україні. У посольстві Франції до наміру депутата ставляться скептично та вважають, що такої можливості в нього, швидше за все, не буде.
Учора стало відомо, що Верховний суд призупинив дію рішення Апеляційного суду Києва, що раніше скасував рішення Радянського райсуду, на підставі якого Давид Жванія одержав українське громадянство, і направив справу на повторний розгляд у Святошинський райсуд Києва. "З огляду на те, що рішення Апеляційного суду Києва від 2 липня 2008 року може привести до порушення його конституційних прав, у тому числі права на громадянство України, суд вважає, що дане клопотання заслуговує на увагу і підлягає задоволенню", - говориться в тексті визначення, винесеного Верховним судом.
За словами народного депутата Геннадія Москаля (НУНС), що представляє в суді інтереси Жванії, рішення апеляційного суду припинено до розгляду касаційної скарги Верховним судом. Першим у законності набуття Жванією українського громадянства засумнівався генпрокурор Олександр Медведько. У травні він особисто підписав звернення у Святошинський райсуд Києва із проханням розібратися в обставинах одержання ним громадянства. Пізніше генпрокурор свою заяву відкликав, а після одержання дозволу на продовження терміну оскарження рішення Радянського райсуду було оскаржено в апеляційному порядку.
Паралельно Генпрокуратура порушила відносно Давида Жванії кримінальну справу за фактом підробки документів. Рішенням Подільського райсуду Києва постанову про порушення кримінальної справи було визнано законною. Одержавши на руки визначення Верховного суду, Давид Жванія звернувся до парламентів декількох європейських країн із проханням надати йому можливість виступити перед депутатами. За словами Москаля, відповідні листи вже направлені в парламенти Франції, Бельгії та Італії.
- Він буде говорити про свої переслідування в Україні з політичних мотивів. А куди ще подітися людині, якщо тут підтримки немає? - сказав Москаль.
У Головному слідчому управлінні Генпрокуратури, у чийому провадженні перебуває відразу кілька карних справ, пов'язаних з одержанням Давидом Жванією українського громадянства, до його наміру виступити із трибун європейських парламентів поставилися спокійно.
- Це його право - нехай скаржиться. Ми розслідуємо кримінальну справу, а його право, якщо він із чимсь не згодний, звертатися в суд або інші інстанції, - сказав начальник Головного слідчого управління з розслідування особливо важливих справ Петро Коваль.
- Я сумніваюся, що парламенти цих країн нададуть йому парламентську трибуну для заяви - йому просто порадять звернутися в міжнародні судові правозахисні органи, - вважає голова парламентського комітету з іноземних справ Олег Білорус (БЮТ).
Скептично ставляться до наміру Давида Жванії зробити публічну заяву перед депутатами й у посольстві Франції. "Буває таке, що іноземці виступають у парламенті (Франції), але тільки президенти, прем'єр-міністри, голови парламентів інших країн, королі або ж відомі релігійні фігури, наприклад далай-лама або патріарх Варфоломій, - сказала прес-аташе посольства Франції в Україні Фанні Греко. - Але я сумніваюся, що депутат Жванія зможе виступити (у парламенті Франції), тому що, якщо його запросять, це буде означати, що Франція офіційно підтримує і його, і все те, що він говорить".
Як відомо, крім конфлікту, пов'язаного з одержанням громадянства, Жванія активно розповідає про те, що ніякого отруєння президента Віктора Ющенка діоксином не було. Тим часом глава держави дав зрозуміти, що до його отруєння, у якому він не сумнівається, має відношення Давид Жванія.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас