ОТР Bank проведе ревізію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОТР Bank проведе ревізію

Фондовий ринок
639
Угорський ОТР Bank розіслав провідним європейським фінансовим групам пропозицію про продаж приналежних угорцям дочірніх банків у Сербії, Хорватії та Словаччині.
Продаж дочок деякі експерти пов'язують із труднощами банку із залучення фінансування на зовнішніх ринках. Можливо, посадка на голодний пайок очікує український і російський підрозділи OTP Bank.
Намір угорців продати кілька своїх підрозділів у Східній Європі підтвердив Андреас Клінген, голова департаменту регіонального розвитку Erste Bank у Центральній і Східній Європі (ЦСЄ). За його словами, австрійський банк одержував пропозиції ОТР Bank відносно сербської та словацької дочок. "Про продаж хорватського підрозділу точно сказати не можу. Однак чув, що після продажу банків у деяких країнах ЦСЄ угорська група обіцяє сконцентруватися на розвитку підрозділів в Україні та Росії", - розповів Андреас Клінген.
В українському "ОТП Банку" не змогли ні підтвердити, ні спростувати інформацію про продаж, що готується, низки банків у ЦСЄ. "Я не можу сьогодні прокоментувати цю інформацію, тому що поки не маю її. Єдине, можу сказати, що в Словаччині і Хорватії темп розвитку банківського ринку нульовий, ринок уже поділений і якась зміна позицій на цьому ринку малоймовірна. У Хорватії є купа обмежень на збільшення банківських активів, тому дуже складно розвиватися в таких умовах", - повідомив голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков. За його словами, продаж українського "ОТП Банку" не передбачається.
На думку учасників ринку, найближчим часом великі фінансові групи дійсно будуть намагатися продати підрозділи, що не приносять доходів. Але Україна в цей список навряд чи потрапить. "Рішення про продаж приймається виходячи із внутрішньої ситуації в банку. Хорватія - невелика країна, і заробити великі гроші там складно. Тому, видно, і є бажання продати там дочірній банк. Україна, навпаки, має великий потенціал. Багато банків будуть зараз переглядати свій портфель і вирішувати, куди варто направляти ресурси, - це природна ситуація під час кризи. Продаж банківських підрозділів торкнеться країн з невеликим населенням, де конкуренція висока, кількість банківських відділень на душу населення висока, а маржа і рентабельність бізнесу низька", - вважає заступник голови правління Укрсиббанку Тарас Кириченко.
Існує й інша теорія, що може пояснювати бажання угорців скоротити свою присутність у ЦСЄ. Два роки тому кредитний ринок Угорщини пройшов через бум, аналогічний українському, зараз же темпи і якість кредитів на угорському ринку постійно знижуються. Це вже привело до збільшення вартості ресурсів для ОТР Bank і його дочірніх підрозділів у ЦСЄ. "Вартість ресурсів відображає ризикованість українського ринку. Через кілька днів буде інформація про синдикат, що завершується, тоді можна буде говорити про конкретні цифри", - відзначив Зінков.
Можливо, саме очікування подальшого подорожчання ресурсів змушує угорський банк іти на скорочення дочірніх банків для оптимізації прибутковості та операційного прибутку групи.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас