СП: Реалізація програми "Доступне житло" стримується через відсутність грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СП: Реалізація програми "Доступне житло" стримується через відсутність грошей

Нерухомість
187
Реалізація ініціативи Президента України Віктора Ющенка щодо будівництва доступного житла стримується відсутністю коштів в держбюджеті.
Про це сказано в заяві Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату президента, повідомляє прес-служба глави держави.
У заяві наголошується, указом від 8 листопада 2007 р. Президент доручив уряду передбачити в проектах державного бюджету на 2009 р. і наступні роки витрати на будівництво доступного житла в об'ємі не менше 0,5% від ВВП, що складе близько 4 млрд грн.
У поточному році необхідно відпрацювати на пілотних проектах схеми будівництва доступного житла, відповідно до яких держава надаватиме одноразову грошову допомогу людям для першочергового внеску, наголошується в заяві.
Комісією з розгляду пропозицій щодо участі в реалізації пілотних проектів будівництва доступного житла затверджений перелік пілотних проектів в регіонах України. Як свідчать заявки регіонів по участі в пілотних проектах, на місцях готові безкоштовно виділити земельні ділянки для будівництва доступного житла, відмовитися від залучення коштів населення для розвитку інфраструктури населеного пункту, визначити забудовників, які готові будувати за доступною ціною.
Проведення такого експерименту дасть можливість центральним і місцевим органам виконавчої влади, місцевого самоврядування і будівельним компаніям набути необхідного досвіду такого будівництва і ефективно використовувати його при реалізації положень указу Президента від 8 листопада 2007 р. №1077 "Про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні і поліпшення забезпечення громадян житлом".
Неприйняття змін до бюджету робить неможливою споруду житла за доступною ціною за участю державної допомоги, підкреслює Головна служба соціально-економічного розвитку Секретаріату президента.
Глава держави наполягає на передбаченні вже цього року окремої субвенції з державного бюджету на будівництво доступного житла в сумі не менше 500 млн грн.
Нагадаємо, в січні ц.р. Президент дав доручення Національному банку України, Міністерству фінансів, Державній іпотечній установі і комерційним банкам розробити і створити оптимізований режим кредитування населення за програмою "Доступне житло".
Президент також доручив Мінбуду оптимізувати технологічні процеси по виділенню земельних ділянок і наданню дозвільних документів для будівництва такого житла, ГПУ і МВС доручено проконтролювати недопущення випадків шахрайства під час впровадження цієї програми.
Виступаючи на засіданні Ющенко заявив, програма "Доступне житло" розрахована на сім'ї, щомісячний дохід яких складає 2,5-3 тис. грн - це дві третини від тих, хто потребує житла в Україні. В.Ющенко відзначив, що у таких громадян немає можливості придбати житло через кредит в комерційному банку. Президент вважає, що одну третину від вартості житла таким людям повинно оплачувати держава, на що в 2008 р. планується виділити 500 млн грн, дві третини - замовник житла через спеціалізоване кредитування, в якому будуть задіяна державна іпотечна установа і комерційні банки. "Це повинен бути найдешевший кредитний ресурс . Мова йде про абсолютно ринкових підходах, тут не повинно бути адмінресурсу", - підкреслив глава держави.
Нагадаємо, в той же час Секретаріат президента звернувся до уряду з проханням додатково виділити 500 млн грн в 2008 р. на фінансування президентської програми "Доступне житло".
При цьому в Секретаріаті президента скептично віднеслися до ідеї прем'єр-міністра Юлії Тимошенко надавати громадянам кредити на покупку житла на 25-30 років під 4-6% річних через Державну іпотечну установу. Думка Секретаріату була підтримана президентом "Київміськбуду" Володимиром Поляченко, який заявив, що на реалізацію ідеї Тимошенко необхідні "колосальні кошти" - близько 25 млрд грн в рік. На його думку, такий інструмент кредитування може застосовуватися лише у великих містах і при незначних об'ємах будівництва.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас