Українці переплачують за долар? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці переплачують за долар?

Валюта
2557
Журнал The Economist опублікував черговий "індекс бігмака". Цей показник вже 23 роки намагається оцінити купівельну спроможність різних валют за допомогою ціни на гамбургер. Судячи з останніх даних, цей сендвіч можна купити в ресторанах McDonald's в Україні в півтора рази дешевше, ніж у США. Фактично це означає, що українська валюта недооцінена.
Оскільки витрати на виготовлення американського бутерброда теоретично повинні бути однакові в усьому світі, то, за задумом дослідників, його роздрібна ціна в різних країнах відображає купівельну спроможність місцевої валюти стосовно долара США. За даними дослідження, у той час як бігмак в Америці коштував $3,57, в Норвегії він оцінювався в $7,88, у Швейцарії - $6,36, у країнах єврозони - $5,34. Що стосується "бігмака по-українськи" ($2,19), то, дешевше ніж у нас аналогічні бутерброди продаються тільки в Китаї, Малайзії, Пакистані, Філіппінах, Таїланді та Шрі-Ланці. Таким чином, українська валюта легко ввійшла в десятку найбільш недооцінених валют у світі. Втім, така ситуація спостерігається вже не перший рік.
Взагалі, з погляду статистики, "індекс бігамака" - це, можна сказати, унікальне явище. Адже людям вдалося знайти щось (нехай навіть бутерброд!), що поєднує всі країни. І, якщо орієнтуватися на американський сендвіч, реальна вартість долара в Україні виходить 3,08 грн., а не нинішніх 4,8 грн.
Втім, на думку вітчизняних експертів, в Україні не все так просто. По-перше, вартість товарів у закусочних McDonald's в Україні розрізняється залежно від регіону. По-друге, багато економістів взагалі не приймають оцінку валют за допомогою бутербродів. Все-таки "індекс бігмака" є досить грубим інструментом, оскільки не відображає найважливіші фактори впливу на курс - вартість сировини, інфляцію, податки, бар'єри входу (виходу) на ринок та інші ціноутворюючі фактори. До того ж, не слід забувати й про споживчий кошик, що - на щастя! - представлений не одним лише бігмаком. Тому якщо дивитися із цього погляду, ціна на бігмак не означає майже нічого. "Індекс бігмака" ніколи не призначався для побудови прогнозів руху курсу світових валют, тому робити далекоглядні висновки на підставі ціни бутерброду не варто.
Проте, використання індексу може бути виправдане при порівнянні споживчих ринків країн, що перебувають приблизно на одній стадії розвитку. Адже основна тенденція видна неозброєним оком: у той час як розвинені країни переоцінюють свої національні валюти (у тій же Норвегії американцеві за улюблений бігмак доведеться викласти вдвічі більше грошей, ніж на батьківщині), у менш розвинених ситуація зворотна. Декілька економістів бачать причину такої ситуації в тому, що "індекс бігмака" вказує на перспективні очікування в коливаннях курсів валют. Таким чином, недооцінена валюта, якою є українська гривня, має зрости. Або, як варіант, Нацбанк продовжить запеклу боротьбу з курсом.
До речі, що стосується довготермінових прогнозів щодо того, як довго гривня буде зберігати свої позиції, то однозначної відповіді на це питання не можуть дати навіть маститі аналітики фінансового ринку, і "індекс бігмака" тут мало чим може допомогти. Щоб бути більш точними, відзначимо, що насправді ніхто з експертів від складання власних прогнозів не відмовляється, тільки от ведуть вони в абсолютно протилежні боки. В першу чергу це пояснюється різними підходами до прогнозування курсу долара в Україні: одні економісти керуються фундаментальними методами, з огляду на тенденції розвитку вітчизняної економіки, інші спостерігають за динамікою валютних курсів в Україні та за кордоном і шукають закономірності.
Так що тим, хто знайомиться з черговими сенсаційними прогнозами, не зайвим буде звернути увагу якщо не на методи їх одержання, то хоча б на кількість заяв, зроблених у той або інший бік. Втім, це вже питання не прогнозування та не економіки, а проблема якісної обробки інформації...
Аліса Красовська
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас