Електронні платежі віддали банкам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електронні платежі віддали банкам

Валюта
730
Відповідно до положення Національного банку про електронні гроші, їх емітентом може бути тільки банківська установа.
Відповідно до постанови Національного банку, у компаній, які займаються випуском електронних грошей, є рік на те, щоб почати роботу в нових реаліях. За цей час фінансові оператори зобов'язані або одержати банківську ліцензію, або налагодити співробітництво з банком-емітентом електронних грошей.
Партнерство з банками
"За цей рік нам треба домовитися з банком", - вирішив для себе генеральний директор компанії "Інтернет.Гроші" Олексій Гришин. Співробітництво з банківським сектором може надати переваги, в першу чергу, клієнту. Плюс - у наявності гарантій повернення грошей з електронного в реальний формат.
"Банк все-таки може гарантувати споживачеві, що він поверне ці гроші. Над фірмами немає ніякого контролю, вони закриваються, і гроші не повертаються", - пояснює глава правління компанії "Український процесинговий центр" Антон Романчук.
Банки, у свою чергу, не будуть проти нових клієнтів, оскільки технічно це питання нескладне, а прибуток у такому випадку очевидний - на банківських рахунках буде залишатися значна кількість коштів клієнтів. "Технічних проблем для власників платіжних систем ця постанова не несе", - впевнений директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем "ЕМА" Олександр Карпов.
НБУ закриє "сірі" схеми
Крім жорсткості правил емісії електронних грошей, НБУ також обмежує суму максимальної трансакції 5 тисячами гривень. Це рішення регулятор прийняв відповідно до рекомендацій Міжнародної групи з протидії відмиванню грошей FATF. Такий крок допоможе уникнути напівлегальних схем, що часто використовуються в системах електронних платежів для безконтрольного переведення коштів за кордон.
При цьому обмеження максимальної суми платежу не повинне доставити проблем пересічним клієнтам. Причина проста - в Україні великі покупки через Інтернет не поширені. "Більшість електронних трансакцій укладаються в суму 5 тисяч гривень", - говорить Гришин. Оптимістичних поглядів на новий законодавчий акт дотримується й Олександр Карпов. "Електронні гроші будуть використовуватися для своєї основної функції - для платежу, а не для "сірих" схем", - впевнений він.
Електронні гроші - платіжний засіб, що існує винятково в електронному вигляді, тобто у вигляді записів у спеціалізованих електронних системах.
Як правило, всі операції роблять через Інтернет, але є можливість використання електронних грошей і за допомогою інших засобів, наприклад, мобільного телефону.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас