Усманов хоче купити Яндекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Усманов хоче купити Яндекс

265
Російський бізнесмен Алішер Усманов, один з найбільших інвесторів рунета, планує купити частку в пошуковій системі Яндекс, повідомляє видання Ведомости.
Про те, що Усманов, що володіє, зокрема, акціями Livejournal.com, Odnoklassniki.ru, Mail.ru та Vkontakte.ru, веде переговори зі співвласником і засновником Яндекса Аркадієм Воложем про покупку частки в компанії, виданню розповіло джерело, близьке до одного з партнерів Усманова. Чи йдуть переговори з іншими власниками Яндекса, він не знає, але запевняє, що Усманов зацікавлений в одержанні контрольного пакета.
Джерело в оточенні Усманова говорить, що той цікавиться покупкою 15-20% акцій Яндекса і зробив відповідну пропозицію акціонерам. Відповідь він розраховує одержати в серпні.
Представник Усманова від коментарів відмовився.
Волож і представники інших акціонерів Яндекса запевняють, що переговори про продаж частки в Яндексі не ведуть. Всі вони (крім Воложа) відзначають, що число пропозицій про продаж компанії росте.
У такому випадку це друга спроба Усманова: він уже пропонував угоду Яндексу, але одержав відмову, розповідало недавно Ведомостям джерело в одному з інвестфондів. Так само розвивалися події і з Rambler, розповідає близьке до компанії джерело: Усманов зробив пропозицію та одержав відмову. Як й у випадку з Яндексом, очікується, що Усманов повторить пропозицію.
Усманов хоче купити пакет більше 10%, говорить знайомий з ним банкір: за його словами, поки мова йде про 5% казначейських акцій Яндекса і ще стільки ж - під час IPO, а угода може відбутися у вересні.
IPO Яндекса очікується восени, організатори - Morgan Stanley, Deutsche Bank і Ренесанс капітал. Компанія може продати акції на $1,5-2 млрд (попередня оцінка всієї компанії - $5 млрд), розповідав раніше агентству Reuters джерело, близьке до процесу.
IPO Яндекса відбудеться, запевняють джерела, близькі до акціонерів компанії, але його деталі не коментують.
Джерело, близьке до одного з організаторів IPO Яндекса, знає про пропозицію Усманова, але угоди, за його словами, нема, а мова про перенесення або скасування розміщення не йде.
"При оцінці Яндекса ми виходимо з угоди купівлі 2,6% Mail.ru південно-африканською Naspers за $26 млн, що відбулась у 2007", - говорить аналітик Фінама Леонід Деліцин.
За його словами, нижню межу вартості Яндекса можна оцінити в $2,5-3 млрд. "Якщо дивитися по аналогах з Китаю, а це верхня межа, то вартість компанії буде коливатися в інтервалі $5,5-7 млрд", - говорить Деліцин, наводячи як приклад Baidu, капіталізація якої в 33 рази більша від виторгу.
Яндекс і Baidu - два локальні пошуковики, що не поступилися на місцевих ринках Google. Частка Яндекса в російському трафіку, за даними Liveinternet, - 52,2%, а Google - 24,5%.
Вартість Яндекса з урахуванням його сильних ринкових позицій - $5 млрд, вважають Деліцин і старший аналітик Альфа-банку Іван Шувалов. Тобто контрольний пакет повинен коштувати не менше $3 млрд (з урахуванням премії за контроль), а 15% - мінімум $750 млн, підрахував Деліцин.
Інтернет-компанія Яндекс заснована в 2000 р., володіє порталом Yandex.ru із щоденною аудиторією близько 6 млн чоловік (дані TNS Gallup). Виторг компанії - $167 млн (2007 р., US GAAP), чистий прибуток - $29,9 (2006 р.). 30% акцій належить засновникам, близько 20% - менеджерам, більше 30% - у фондів Internet Search Investments Ltd та Baring Vostok Capital Partners, 15% в Tiger Global Management, 5% зарезервовано під опціонну програму.
Алішер Усманов цього літа зацікавився інтернет-активами і за пару місяців став одним з найбільших інвесторів у рунеті. У червні Усманов в обмін на інтернет-видання Gazeta.ru одержав істотну частку (оцінюється в 18%) у компанії Sup, що володіє сервісом блогів Livejournal.com (інші її акціонери - Олександр Мамут та Ендрю Полсон). У липні Усманов купив неконтрольний пакет фонду Юрія Мільнера і Григорія Фінгера Digital Sky Technologies, що володіє частками в порталі Mail.ru, соціальних мережах Odnoklassniki.ru та Vkontakte.ru, кадрових інтернет-агентствах HeadHunter.ru, Freelance.ru, платіжних системах OE Investments, Astrum Online Entertainment (ігри для ПК) та ін.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас