Експерти: Українська економіка виходить з тіні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Українська економіка виходить з тіні

Казна та Політика
507
В Україні скорочуються обсяги тіньової економіки. За даними Міністерства економіки, у порівнянні з 2006 роком рівень тіньової економіки в країні в 2007 році впав на 2% і склав 32%. Саме вихід компаній з тіні дозволив збільшити надходження в скарбницю держави.
Попрацювали на благо вітчизняної скарбниці в першу чергу митні та податкові адміністрації. Так, в 2007 році була припинена контрабанда на суму 421 мільйон гривень, що на 143 мільйона більше, ніж роком раніше. Податкова інспекція, у свою чергу, розсекретила 4319 фіктивних фірм, які, як відомо, і використовуються для відмивання тіньових доходів.
Директор Інституту економічних досліджень Ігор Бураковський згодний, що митниця зіграла ключову роль у процесі легалізації економіки. "Українська митниця намагається іноді правильними, іноді жорсткими адміністративними заходами, але все-таки підняти імпорт", - вважає експерт.
Як не парадоксально, але підвищення вартості на енергоресурси також мало свій сприятливий вплив. Подорожчання собівартості виробленої продукції та зниження її конкурентноздатності спонукало виробників кинути на допомогу своїм підприємствам приховані резерви. Як наслідок, підприємства одержали 183 мільярда гривень прибутку, а державна скарбничка поповнилася за рахунок податків 36 мільярдами, що на 78% більше від результату 2006 року.
Високі споживчі настрої населення також вивели частину доходів з тіні. Так, в 2007 році українці витратили готівкою на покупки на 225,1 мільярда гривень більше, ніж роком раніше. У той же час Ігор Бураковський говорить, що розслаблятися поки рано, адже відсоток компаній, що працюють у тіні, залишається досить великим.
Виконавчий директор "CASE-Україна" Дмитро Боярчук вважає, що вагомих поліпшень у сфері ведення бізнесу не відбулося. "Якби була проведена якась реформа, то можна було б припустити, що вихід з тіні - це природно. Але в нас ніяких реформ не проводилося", - упевнений він.
Однак, за словами Бураковського, тіньова економіка - явище поширене повсюдно. "Тут питання в іншому: коли рівень тіньової економіки 5-10%, то це нормальний стан. Коли ж ця цифра досягає 30%, то тоді взагалі виникає питання, хто кого підтримує: державна економіка тіньову, чи тіньова державну", - підсумував економіст.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас