20 найбільш загадкових компаній України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

20 найбільш загадкових компаній України

5338
У них немає веб-сайтів, і про них не прочитаєш у пресі. У деяких немає навіть офісу. Проте, торік кожна із цих компаній заробила більше мільярда гривень. Що це за компанії-мільярдери і кому вони належать?
Лідером рейтингу за доходами виявилася компанія "Фондові технології та інвестиції". Вона одержала ліцензію тільки наприкінці 2006 року, однак уже в 2007 році дохід компанії досяг більше 9 мільярдів гривень. Довідатися про причини таких високих доходів безпосередньо в керівництва компанії "Делу" не вдалося. Підприємство зареєстроване за адресою: Київ, пл. Святошинська, будинок 1, кв. 272. Правда, крім нього, у цій квартирі "проживають" ще десяток компаній різних сфер діяльності, серед них компанія "Віннер Софт", "Сокіл Брок", "Теп Унітек", "Інжбудпроект", "Будінвест-Капітал" та інші.
Загальнодоступної інформації про компанію "Фондові технології та інвестиції" небагато. Удалося довідатися, що підприємству належить 49% одеської страхової компанії "Мир", що переважно займається страхуванням багажу та вантажів, і компанія зі страхування життя "Вералайф". Однак жодне із цих підприємств не могло принести таких доходів. "Мир" одержав в 2007 році тільки 50,3 мільйони гривень страхових платежів, при цьому рівень виплат у компанії становить усього 3,5%.
Такий показник для ринкової компанії є дуже низьким і більш властивий схемним страховим компаніям. З огляду на те, що "лайфові" компанії на українському ринку поки не сильно розвинені, страхова компанія "Вералайф" також не могла забезпечити такого рівня прибутковості.
Фінансові "метелики"
У нашому рейтингу "скромних мільярдерів" фінансові компанії займають левову частку. Хоча вони декларують торгівлю цінними паперами як основний вид діяльності, тобто, те, на чому і були зароблені мільярдні доходи, далеко не завжди такі компанії є публічними торговцями на ринку цінних паперів. Приміром, про те, які операції проводила компанія "Просперіті-Фінанс", що одержала в 2007 році дохід більше 7 мільярдів гривень, довідатися не вдалося.
Відомо тільки, що ліцензію на торгівлю цінними паперами фінустанова одержала у квітні 2007 року, а вже в червні 2008 року ліцензія підприємства була анульована Держкомісією цінних паперів у зв'язку з тим, що підприємство було визнано банкрутом. Як при таких доходах підприємство одержало більше мільярда гривень чистого збитку? Аналогічна ситуація склалася з компанією МДМ "Фінанс", якій не вдалося і року пропрацювати на ринку цінних паперів. Зареєстрована у квітні 2007 року, вона задекларувала більше 5 мільярдів доходів, після чого на початку 2008 року була визнана банкрутом і позбулася ліцензії.
Більше за всіх заробляють нафтотрейдери
Компанії паливно-енергетичного сектора без перебільшення одержують найвищі доходи. Приміром, у сферу діяльності компанії "ВКФ "3 КОМ" входить оптова торгівля паливом, а також продуктами харчування. Директор компанії Володимир Шевченко категорично відмовився спілкуватися з кореспондентом "Дела".
На прохання розповісти про свою діяльність, а також про причини, через які підприємство одержувало такі доходи, Шевченко розсміявся і повідомив, що такі коментарі він дати не може. Про компанію вдалося довідатися тільки те, що на початку 2007 року до неї застосовувався індивідуальний режим ліцензування через порушення в зовнішньоекономічній діяльності. У цьому ж році, як повідомили на підприємстві, ВКФ "3 КОМ" перейменувалося в "Фактор-Ексім".
А от інформації про компанії "Захід Газ Пром Сервіс Інвест" (оптово-роздрібна торгівля нафтопродуктами), що одержала дохід у сумі 3,8 мільярди гривень, знайти взагалі не вдалося.
Цікаво, що в наш рейтинг увійшли відразу два нафтотрейдери, що працюють із "Укртатнафтою". Компанія "Новойл", пов'язана з російською "Татнафтою", із травня по вересень минулого року реалізувала на внутрішньому ринку нафтопродуктів на суму 1,28 мільярда гривень. Компанія "Таїз", що також увійшла в рейтинг найбільш дохідних компаній, поставляла нафту на "Укртатнафту". Причому декларувала товари, як звільнені від оподатковування.
Компанія "Вік-Оїл" займається оптовим продажем бензину та дизельного палива, часто бере участь у тендерах на постачання крупнооптових партій. На початку минулого року вона виграла тендер на постачання бензину для Міністерства оборони України на 18 мільйонів гривень. Ще один контракт "Вік-Оїл" був підписаний із дніпропетровською компанією "Інтеройл". Видно, паливний бізнес не приніс компанії прибуток - збитки за підсумками року склали 4,7 мільйони гривень.
Якщо розглядати показники прибутковості інших нафтотрейдерів, то напрошується висновок - чи збиткова ця справа, бензином торгувати? Судячи з показників чистого прибутку, багато компаній нафтогазового сектора ледве зводять кінці з кінцями, а деякі приносять величезні збитки своїм власникам. Приміром, збитки компанії "Новойл" в 2007 році склали більше 100 мільйонів гривень, "Нафто-Кредит Інвест" - більше 30 мільйонів гривень, а компанія ВКФ "3 КОМ" втратила на операціях з нафтопродуктами більше 10 мільйонів гривень.
Генеральний директор компанії UPECO Сергій Куюн пояснює такий стан справ тим, що багато компаній такого роду використовуються для "білої" оптимізації податків при імпорті палива. "Дуже мало великих нафтових компаній, які приймають на себе безпосередньо всі податкові відрахування, як правило, для цих цілей вони створюють так званих "сателітів" - розповідає Куюн. За його словами, існують також випадки, коли компанії беруть на себе оптимізаційну функцію, зокрема як це показав скандал навколо "Укртатнафти".
Доходи на продуктах
Продукти харчування і сільське господарство приносять стабільні високі доходи для хазяїв. При цьому вони приносять хоч і невеликі, але стабільні прибутки. Приміром, в 2007 році ДП "Баржова компанія" одержала дохід більше 2 мільярдів гривень, при цьому заробила 29,5 мільйона. Підприємство входить у структуру міжнародної компанії Cargill International, і створено було спеціально для експорту зерна за кордон. Незважаючи на проблеми в 2007 році, пов'язані з обмеженням урядом експорту зерна, показники компанії покращилися більш ніж на 500 мільйонів гривень (дохід за 2006 рік - 1,5 мільярда гривень).
Компанія "Орнатус" займається оптовою та роздрібною торгівлею цукром, борошном, м'ясом та іншими продуктами харчування. Це підприємство - одне з десятка, що входять у харківську торговельну групу Target, підконтрольну Владиславу Протасу.
Ще одна компанія, що входить у цю структуру - фірма "Пранк" одержала торік дохід у розмірі 2,7 мільярди гривень. Група Target це мережа із чотирьох супермаркетів і торгового центру "Дім електроніки", а також більше 20 оптових баз. На самому підприємстві не поспішають ділитися секретами свого успіху. На прохання розповісти докладніше про роботу цих компаній, один з менеджерів компанії заявив: "На таке інтерв'ю я повинен одержати дозвіл у власників компанії".
Руслана Песоцька
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас