Експерти: Позиція НКРЕ ставить під удар роботу газової галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Позиція НКРЕ ставить під удар роботу газової галузі

Енергетика
183
Саботаж питання про перегляд тарифів на транспортування природного газу негативно позначиться на роботі обл- і міськгазів і збільшить можливість виникнення техногенних катастроф у країні, вважають опитані УНІАН експерти.
Олександр Параший, аналітик інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" сказав кореспондентові УНІАН: "У нас все дорожчає, особливо - газ, і зрозуміло, що витрати газорозподільних компаній ростуть і вже не покриваються встановленими для них державою тарифами. Їх обов'язково потрібно переглядати". Експерт упевнений, що в тарифах потрібно враховувати не тільки підвищення зарплат (без цього галузь, робота в якій, з урахуванням вимог безпеки, вимагає і досвіду, і високої кваліфікації, позбудеться кращих кадрів), але й витрати на відновлення та модернізацію газових мереж, на вдосконалювання роботи з населенням і підприємствами щодо підвищення рівня оплати за використаний газ, на претензійну діяльність і представництво в судах.
Представник "Конкорд Капітал" вважає, що в даних ринкових умовах підвищення тарифів - єдине можливе джерело розвитку облгазів. Залучення зовнішнього фінансування для даного сектора проблематичне, тому що незрозумілі джерела повернення інвестованих коштів. Як відзначає Олександр Параший, будь-який інвестор хоче прозорості, тобто, він повинен знати, куди підуть його гроші, і розуміти, як його інвестиції будуть повертатися. "Я думаю, що в даному секторі такого розуміння в інвестора немає: структура власності непрозора, немає ніяких гарантій щодо того, чи не відберуть завтра в облгазів орендовані мережі".
Народний депутат попередніх скликань, експерт з екології та енергоносіїв Геннадій Руденко впевнений, що саботування тарифного питання з боку НКРЕ носить політичний характер. "Я вважаю, що це популізм. І вкотре можна сказати про те, що НКРЕ в тому вигляді і тому складі, у якому вона сьогодні працює в Україні, не є органом, що працює на економіку. Схоже, що в популістських рішеннях, які вона сьогодні приймає, зацікавлені окремі політики". "І чи можуть ці підприємства залучати інвестиції, що було б для них альтернативним джерелом фінансування, - запитує він, - якщо в нас усе ще залишаються чинні старі принципи ціноутворення, що не відповідають ринковим механізмам".
Експерт відзначає що "Нафтогаз України" й уряд ввели цільову надбавку до ціни газу, що не відповідає ні закону, ні логіці, тому що вона йде на погашення старої заборгованості. У цій ситуації НКРЕ повинна б використовувати свій незалежний статус і статутне призначення для того, щоб відразу або хоча б поступово виходити на світові тенденції, що полягають в тому, що ціна на газ для населення встановлюється вище, ніж для промисловості. У цьому випадку реальний платник за газ - населення - одержує стимули для того, щоб скорочувати його споживання для побутових цілей. Сьогодні ж у нас діє анахронізм - пільгова ціна для населення, що включає і низький, практично нерентабельний тариф для облгазів, що надає послуги з газорозподілу і значною мірою відповідальних за безпечну експлуатацію відповідних мереж і приладів. "Звідси - потенційна можливість для тих чи інших порушень і відхилень, які можуть привести до техногенних ситуацій", - відзначив Руденко.
На думку експерта, правильний підхід міг би полягати в підвищенні тарифів для облгазів і наданні адресної допомоги найбіднішим верствам населення. "Так що НКРЕ, на мою думку, не виконує своєї місії і не дивиться правді в очі", - вважає Геннадій Руденко.
На своєму вчорашньому засіданні Національна комісія регулювання електроенергетики так і не розглянула питання про перегляд тарифів, незважаючи на рекомендації РНБО та доручення Кабміну.
За даними голови Ради профспілки працівників газових господарств України Івана Ярового, на сьогодні ресурс газорозподільних мереж вироблений на 55-60% . Крім того, галузь забезпечена кадрами тільки на 69% від нормативів через критично низький рівень заробітної плати. Тариф на транспортування і розподіл природного газу є основним джерелом зарплати та інвестицій у мережі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас