Стривай, ВВП! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стривай, ВВП!

Казна та Політика
761
У червні темпи зростання впали на чверть: за даними Держкомстату, за перший літній місяць ВВП збільшився лише на 5,4%, тоді як у травні зростання становило 7,2% (порівняно з аналогічним періодом минулого року).
Ще помітнішим виявилося сповільнення зростання у промисловості - з 8,3% у квітні-травні до 5,2% у червні. У січні-червні швидкість зростання ВВП знизилася до 6,3% з 7,9% (у першому півріччі 2007 року), а темпи розвитку промислового виробництва - до 7,5% з 11,8%.
Уперше за півтора року намітився спад у харчопромі. У червні обсяги виробництва продуктів харчування зменшилися на 3,8% - знизився випуск молока, сиру, м’яса (крім курятини) і хлібопродуктів.
"Це реакція на різке підвищення цін - українці стали купувати менше їжі. Крім того, молокозаводам і м’ясокомбінатам бракує сировини через подальше скорочення поголів’я худоби", - пояснює тенденцію Марія Колесник, аналітик консалтингової компанії "ААА".
У цілому кількість секторів промисловості, які переживають спад, у червні зросла з двох до чотирьох. Крім харчових компаній, скоротили виробництво хімічні підприємства (за винятком виробників пластмас і гумових виробів) - на 3,3%. Надалі знижують обсяги виробництва нафтопереробні заводи (виробництво палива в Україні за нинішньої кон’юнктури є малоприбутковим) і підприємства легкої промисловості. У червні випуск тканин й одягу зменшився на 6,1%, а бензину - на 16,2%.
Другий місяць поспіль скорочуються обсяги будівництва - за перші півроку обсяг виконаних будівельних робіт (у фактичних цінах) порівняно з першим півріччям 2007-го знизився на 1,2%. Причина - проблеми з фінансуванням проектів на тлі кризи ліквідності в банківському секторі. Українські банки не фінансують забудовників у колишніх обсягах і видають менше іпотечних кредитів населенню.
Пригальмовує розвиток економіки і ключовий сектор української промисловості - металургія. Якщо в січні-червні 2006 року металургійні підприємства збільшили виробництво на 13,9%, то цього року лише на 3,3%. І це попри майже дворазовий стрибок цін на сталь цього року.
"Меткомбінати працюють майже на межі потужностей", - констатує Олег Гнитецький, аналітик держпідприємства "Укрпромзовнішекспертиза".
Тенденція до сповільнення економічного зростання триватиме, вважає більшість економістів. За їхньою оцінкою, у 2008-2010 роках український ВВП збільшуватимиться на 4,5-6,5% щороку, тоді як упродовж останніх двох років економіка зростала на 7,3-7,6% на рік. Згідно із прогнозом Міжнародного центру перспективних досліджень, за три роки темпи зростання промислового виробництва зменшаться майже удвічі - з 10,2% у 2007 році до 6% 2010-го.
"Посилюється дія факторів, які гальмують розвиток економіки. Насамперед, це швидке зростання цін - виробляти стає чимдалі дорожче", - вважає Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій. Із травня 2006 року по травень 2007 року індекс споживчих цін зріс на 31,1%, поставивши восьмирічний рекорд. Ціни виробників підвищувалися швидше - за останні дванадцять місяців вони підскочили на 43,7%.
Ще одна причина сповільнення економічного зростання - Україна поступово вичерпує потужності побудованих за часів СРСР підприємств та інфраструктури, зокрема залізниць. "Останнім часом на модернізацію промислових підприємств їхні власники витрачали небагато грошей", - додає Ігор Бураковський. У січні-травні інвестиції в основний капітал промислових підприємств збільшилися лише на 8,4%. Рік тому приріст інвестицій становив 39%. У січні-березні було зафіксовано рекордне збільшення прямих іноземних інвестицій в Україну - на $3,36 млрд. Однак на промисловість із цієї суми припало лише 12,5% - $421,5 млн. Іноземців зараз більше приваблюють сфера фінансових послуг та операції з нерухомістю.
Костянтин Кравчук
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас