Як піти у відпустку, щоб легше з неї вийти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як піти у відпустку, щоб легше з неї вийти

462
Чим нижча посада і відповідальність, тим краще працівник себе почуває під час відпустки та після неї. Найважче - бізнесменам і керівникам.
Увійти в робочий ритм вчорашньому відпускникові ой як непросто. Замість того, щоб здійснювати трудові подвиги, багато співробітників, взявшись до роботи, або відчувають занепад настрою, або нестримно діляться з колегами відпускними враженнями, щоб відтягнути максимально початок роботи.
Фахівці відзначають, що депресії після відпустки піддаються абсолютно всі співробітники фірм - починаючи від молодших підлеглих і закінчуючи генеральними директорами. Психологи пояснюють цей "бурхливий протест організму" проти повернення на роботу чотирма основними факторами: зміною ритму, загостреним сприйняттям, стресом для організму, втомою після відпустки.
Легше жінкам і невідповідальним
З яким настроєм людина візьметься до роботи, багато в чому залежить від того, яким чином проходила її відпустка. Ідеальний відпочинок для "працюючого народу", на думку психологів, - це подорожі та екскурсійний туризм. Маса нових вражень і повний відрив від робочих справ найкраще допомагають втомленому від річної роботи організму відновитися. Людині, яка відпочила по-справжньому, а не просто відлежувала боки на улюбленому дивані, набагато легше почати продуктивно працювати після відпустки.
Легкість "повернення на посаду" також залежить від роду діяльності людини і міри її відповідальності на роботі. Найкраще почувають себе після відпустки працівники, які не несуть особливої відповідальності на робочому місці. А от керівники після відпустки найчастіше продовжують почувати себе вичавленими як лимон. Почуття відповідальності заважає їм під час відпустки розслабитися. Важко приходять у себе після відпустки і люди у віці 30-40 років, які мають звичку працювати по 12-14 годин на добу.
Що ж стосується найбільш вибухонебезпечних відпускників, то до них австрійська аналітична компанія Hyteren Gruppe віднесла журналістів, лікарів та дизайнерів.
Психологи вважають, що чоловіки і жінки по-різному сприймають повернення на роботу після відпустки. Жінкам занурення в робоче середовище дається набагато легше: вони із задоволенням ідуть на роботу, хоча б для того, щоб розповісти колегам про свою відпустку.
Легкість повернення людини на роботу залежить також від тривалості відпустки. Вчителям, у яких відпустка одна з найдовших, доводиться важче, ніж тим, хто відпочиває всього лише два тижні. Адже відпустка - це інший ритм життя, до якого людина згодом все більше звикає. А коли вона повертається на роботу, доводиться різко відвикати від відпускної благодаті.
Пам'ятка співробітнику та його керівнику
Четвер і п'ятниця - ідеальні дні для виходу співробітника на роботу. Адже якщо співробітник повернеться з відпустки в понеділок, поки він отямиться - мине безрезультатно цілий робочий тиждень.
Вийшовши з відпустки, не варто невідкладно братися за нові масштабні проекти. У більшості випадків така трудова запопадливість закінчиться панікою.
Перший після відпустки робочий день - підходящий час для того, щоб скласти план першочерговості справ, що нагромадилися за відпустку. Планування допоможе уникнути відчуття, начебто на вас за один раз звалилася відразу тисяча термінових справ.
Керівники повинні брати до уваги "стан" співробітників, які недавно відпочивали, і намагатися в перші робочі дні не завантажувати їх до межі.
Чи люблю я тебе, моя робота?
Депресія після відпустки - доказ можливої "нелюбові" людини до своєї роботи. У результаті багато хто з "вчорашніх відпускників" через це намагаються змінити місце роботи. За даними аналітичної компанії Begin Group, до 80% всіх заяв про звільнення в США пишеться саме після відпустки. Удвічі менше таких поривів у британців - там складніше знайти нову роботу.
Люди, які люблять свою професію, включаються до роботи значно легше. Багатьом з них відпустка буває навіть тягарем.
Що робити відпускнику
Про полегшення періоду після відпустки варто подбати ще до виходу у відпустку. За тиждень до відпустки добре буде нагадати керівникові, партнерам та клієнтам про терміни своєї відсутності. Крім того, не забути погодити з керівником, кому передати свої обов'язки.
Щоб після повернення з відпустки не жахнутися від нескінченної кількості листів в електронному ящику на тему "чому ви мені не відповідаєте?", варто поставити автоматичне повідомлення із вказівкою причини вашої відсутності, дати повернення на роботу, координатами співробітника, який заміщає вас.
Перед початком відпустки також корисно помріяти на тему "Чим би я хотів зайнятися на роботі після відпочинку?". Очікування здійснення подібних планів допоможе з бажанням взятися за виконання робочих обов'язків.
Після закінчення відпустки варто раніше піднятися і робити всі звичні справи швидше, ніж звичайно.
Світлана Моголюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас